“Īsti veči arī raud!” Kas raksturo vīrišķību mūsdienu sabiedrībā? (22)

Lauma Lazdiņa
, Ziņu redaktore / žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
"The ManKind Project" pārstāvis, emocionālās inteliģences eksperts Deivids Robinsons no Kanādas
"The ManKind Project" pārstāvis, emocionālās inteliģences eksperts Deivids Robinsons no Kanādas Foto: TVNET

“Tu esi vājš, ja izrādi emocijas.” “Tev ar visu jātiek galā pašam.” “Īsts vīrietis ir agresīvs un dominējošs.” “Īstiem večiem riebjas geji.” Šie ir daži no pīlāriem, uz kuriem balstās tā sauktā “tradicionālā vīrišķība”, taču emocionālās inteliģences ekspertu ieskatā šie greizie, iesīkstējušie principi un to kultivēšana nodara neaptveramu postu gan pašiem vīriešiem, gan sabiedrībai kopumā.

Viens no emocionālās inteliģences ekspertiem, kurš jau vairāk nekā 15 gadus ikdienā strādā ar vīriešiem, palīdzot viņiem veidot un attīstīt attiecības darbā un ģimenē, izvairīties no vardarbīgu attiecību veidošanas, pilnvērtīgi izdzīvot savas sociālās lomas un prast apzināties savas robežas, kā arī lauzt stereotipus par vīriešiem kā ne-emocionāliem, vienmēr visu varošiem un dominējošiem pārcilvēkiem, ir projekta “The ManKind Project” pārstāvis Deivids Robinsons (David Robinson) no Kanādas.

Deivids pagājušajā nedēļas nogalē viesojās sarunu festivālā “Lampa”, kur piedalījās diskusijā, kas bija veltīta vīrieša lomai mūsdienu sabiedrībā un vīriešu grūtībām lūgt palīdzību jeb tā saukto “do-it-yourself” problēmu. Īsi pirms festivāla norises portāls TVNET aicināja Deividu uz sarunu, lai aprunātos par vīrišķības jēdzienu mūsdienu sabiedrībā. 

Lūgts pastāstīt vairāk par “The ManKind Project” un tā mērķi, Deivids norāda, ka “The ManKind Project” ir bezpeļņas organizāciju tīkls, kas radās 1980. gados Amerikas Savienotajās valstīs. To radīja trīs amerikāņu vīrieši – Ričs Tosi (Rich Tosi), Bils Kauts (Bill Kauth) un Rons Herings (Ron Hering) –

ar mērķi radīt organizāciju, kas palīdzētu vīriešiem lauzt tās emocionāli ierobežojošās barjeras un rāmjus, kuros viņi ir ielikti jau kopš mazotnes, tādējādi kļūstot par labākiem cilvēkiem, dēliem, vīriem, tēviem un sabiedrības locekļiem. 

Tā, piemēram, viens no absolūti greizajiem priekšstatiem, kas lielā daļā zēnu tiek ieaudzināts no bērna kājas, ir, ka palīdzības prasīšana ir vājuma pazīme un ka ar visu jāmācās tikt galā pašiem, norāda Deivids.

“Mana paša dzīvē visgrūtākie brīži bijuši tie, kad mēģināju ar sarežģījumiem tikt galā viens pats – neprasot un nevaicājot citiem pēc palīdzības, jo biju mācīts, ka vīrieši pēc palīdzības nejautā un ar visu paši tiek galā,” saka eksperts, piebilstot, ka tieši “The ManKind Project” viņam palīdzējis kļūt par labāku cilvēku, vīru, tēvu, kā arī labāk izprast attiecības ar saviem vecākiem. 

“The ManKind Project” būtībā palīdz vīriešiem atbrīvoties no neīstuma, viltus uzslāņojuma, atpazīt, kontrolēt un izrādīt savas sajūtas un emocijas, veidot cieņpilnas attiecības ar līdzcilvēkiem, tikt galā ar pagātnes traumām, kā arī citas būtiskas lietas.

Aptuveni trīsdesmit gadu laikā organizācija ir pamatīgi izaugusi: šobrīd tā darbojas 22 valstīs, un kopumā izveidotas vairāk nekā 900 vīriešu grupas, kas palīdzējušas tūkstošiem vīriešu. 

Vaicāts, kāds ir iemesls, kāpēc vīrieši izvēlas kļūt par daļu no “The ManKind Project”, Deivids atbild: “Iemesls, kāpēc vīrieši nonāk šajā organizācijā, pārsvarā ir viens un tas pats – tās ir sāpes, kas radušās no nespējas sevi kādā dzīves posmā lāgā izprast. Šie emocionālie pārdzīvojumi vienlīdz smagi skar visu sociālo slāņu vīriešus – kā turīgos, tā trūcīgos, – visā pasaulē, un nespēja ar šiem pārdzīvojumiem tikt galā noved pie dažādām smagām sekām, kas ietekmē visu sabiedrību kopumā.”

Kā piemēru šīm sekām un greizas vīrišķības ieaudzināšanai Deivids min agresivitāti. Vīrieši, kas savas emocijas neatpazīst un neprot ar tām tikt galā, jo gluži vienkārši nekad nav mācīti to darīt, nereti kļūst vardarbīgi, dominējoši un agresīvi attiecībās ar citiem. Šī vardarbība un dominance var izpausties jau agrīni, skolas vecumā, un vēlāk tiek pārnesta arī attiecībās ģimenē, un izpaužas dažādos veidos – gan emocionālajā, gan fiziskajā, gan seksuālajā vardarbībā. 

Ja ģimenē piedzimst dēls, tad ir liela iespēja, ka viņš kopēs sava tēva uzvedības modeli, un šis nepārraujamais aplis turpināsies, norāda eksperts. Rezultātā mūsu sabiedrība ir pilna ar vīriešiem, kuri uzskata, ka starp vārdiem “vīrišķība” un “agresivitāte” ir jāliek vienādības zīme. 

Emociju apslāpēšana rezultējas arī dažādās psiholoģiskās saslimšanās, tostarp, depresijā un trauksmē, un var novest vīrieti līdz pat pašnāvībai. Diemžēl, emocionālā veselība, īpaši vīriešu vidū, joprojām daudzviet pasaulē netiek uztverta gana nopietni un tiek pielīdzināta vājumam, no kā jākaunas. 

Vaicāts, vai homofobija arī ir viens no tā sauktās tradicionālās maskulinitātes pīlāriem, Deivids atbild apstiprinoši, norādot, ka vīrieši, kuri ir gana drosmīgi un nebaidās atzīt savu homoseksualitāti, nereti izsauc dusmas “tradicionālajos” vīriešos, sak’, kā viņi uzdrīkstas “nodot” vīrišķības principus!

“Ir arī cits aspekts - sava veida skaudība, redz’, viņš ir spējis skaļi izpaust to, ko es cītīgi slēpju, un šīs sajūtas arī izsauc vardarbīgu reakciju. Bet mums kā sabiedrībai ir jāmācās saprast, ka atšķirības cilvēku starpā ir brīnišķīga lieta,” saka Deivids.

Vairāk nekā 15 gadu ilgā pieredze “The ManKind Project” ļāvusi Deividam novērot neticamas pārvērtības un emocionālo izaugsmi neskaitāmi daudzos vīriešos. “Nav vārdu, lai aprakstītu sajūtas, kas rodas, redzot vīriešus kļūstam par atklātākiem, labākiem un emocionāli noturīgākiem cilvēkiem,” saka Deivids.

“Šajā projektā viņi, iespējams, pirmo reizi mūžā uzdrīkstas būt paši, atklāti runāt par savām sajūtām un saprast, ka viņam apkārt ir neskaitāmi daudz tieši tādu pašu vīriešu kā viņš un kuri saskaras ar tieši tādām pašām problēmām un izaicinājumiem,” saka Deivids. 

“Es ticu, ka “The ManKind Project” palīdz tēviem veidot labākas un īstākas attiecības ar saviem dēliem, un tādējādi salauzt gadsimtiem ilgi iesīkstējošos pīlārus.

Vaicāts, ko mēs kā sabiedrība varam darīt, lai vīriešos jau no mazotnes veicinātu emocionālo inteliģenci, Deivids min vairākus aspektus. 

“Noteikti vajadzētu izvairīties no tādām frāzēm kā “tu jau uzvedies kā meitene” vai “ko tu raudi, kā tāda meitene”,” saka Deivids, piebilstot, ka šādi mēs ne tikai emocionāli noslēdzam bērnu jau no mazotnes, bet arī noniecinām sievietes. 

"Kurš gan izdomāja šo muļķīgo konceptu, ka sievietes ir vājas?," retoriski vaicā Deivids. 

Sarunas noslēgumā Deivids secina, ka vīriešu emocionālā inteliģence un tās veicināšana ir būtisks nosacījums tam, lai mēs kā sabiedrība dzīvotu drošākā, tolerantākā un atvērtākā sabiedrībā. 

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu