Ūdens priekiem - 7 pasaules slavenākās strūklakas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Vasaras ir vienīgais gada periods, kad ir iespējams pilnībā izbaudīt arhitektūras, tēlotājmākslas un ūdens mijiedarbību jeb strūklakas, kuru radītā šalkoņa ir dzirdama teju jebkurā no lielākajiem pilsētu parkiem. Ieskaties, kuras ir pasaules iespaidīgākās un slavenākās strūklakas. 

Trevi strūklaka Romā

Romā bez pasaulslavenā Kolizeja īpaši populārs tūrisma objekts ir Trevi strūklaka, kas apveltīta ar dažādiem nostāstiem un leģendām. 18. gadsimta travetīna skulptūru kompozīcija ar strūklakas baseinu ir grezns baroka laiku mantojums. Šis gleznainais arhitektūras piemineklis tapa 1732. gadā - tā autors ir itāļu arhitekts Nikolā Salvī, kam palīgā nāca virkne citu tā laika arhitekti, mākslinieki un dizaineri.  

Foto: Unsplash

Apollo strūklaka Parīzē 

Savukārt Francijā baroka laiku atblāzma ir unikālā Apollo strūklaka grandiozās Versaļas pils pagalmā. Šo teatriālo skulptūru kopumu esot izplānojis arhitekts Čārlzs Bruns pēc karaļa Luija XIV jeb Saules karaļa pasūtījuma 1671. gadā. 

Foto: Pixabay

Kaskāde Barselonā

Barselonā ir iespējams vērot neskaitāmas strūklakas, taču šī ir viena no izcilākajām siltās pilsētas pērlēm. Saukta par Kaskādi, neparastā strūklaka atrodas slavenajā Citadeles parkā. Strūklaka ir celta 19. gadsimtā un tā izceļas ar ūdenskritumam līdzīgu arhitektonisko uzbūvi. Strūklakas autors ir katalāņu arhitekts Džozefs Fontserē, kas ir bijis izcilā jūgendstila lietpratēja Antonio Gaudi skolotājs. 

Foto: Pixabay

Stravinska strūklaka Parīzē

Modernisma un avangarda apvienojums, Stravinska strūklaka, atrodas pašā Parīzes sirdī. Celta 1983. gadā, blakus Pompidū centram jeb Parīzes modernās mākslas muzejam, strūklaka izceļas ar krāsainām un rotaļīgām skulptūrām. Košo stiklšķiedras figūru iedvesmas avots ir krievu komponista Igora Stravinska radītā mūzika.  

Foto: AFP/SCANPIX

Belladžio strūklakas Lasvegasā

"Gaismas" pilsētas Lasvegasas ikoniskā un slavenā vizītkarte ir milzu strūklaka "Belladžio", kas atrodas luksusa viesnīcas pagalmā. Iespaidīgā arhitektūras instalācija ir tapusi 1998. gadā un tā ir aprīkota ar 1200 ūdens sprauslām un 4500 spuldzēm. Sākotnēji šī bija lielākā strūklaka pasaulē līdz to pārspēja Dubaijas strūklaka. 

Foto: Pixabay

Dubajas strūklaka

Šis arhitektūras brīnums ir lielākā strūklaka pasaulē - celta 2009. gadā, 27 metrus garā strūklaka ir izgaismota ar 6600 spuldzēm un 50 krāsu projektoriem, kuru vēl papildina īpaša skaņu sistēma, kas kopumā veido nemitīgi funkcionējošu mākslas šovu. Šīs strūklakas sprauslas spēj uzšaut ūdeni 150 metru augstumā. 

Foto: Pixabay

Banpo mēnessgaismas varavīksnes strūklaka Seulā 

Tikpat iespaidīga un uzmanības vērta ir Seulas arhitektu lepnums - Banpo mēnessgaismas varavīksnes strūklaka, kas iebūvēta Banpo tilta konstrukcijās. Šīs strūklaka ir saņēmusi Ginesa rekordu kā garākā tilta strūklaka pasaulē. Tā darbojas kopš 2009. gada un tajā ir iebūvētas teju 10 000 LED sprauslas, kas katru minūti "izšauj" 190 tonnas ūdens. 

Foto: Pixabay
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu