24 profesijas, kas pēc desmit gadiem būs iegājušas vēsturē (28)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Tev patīk darboties tirdzniecībā un palīdzēt cilvēkiem? Varbūt jūti, ka tavs aicinājums ir kļūt par dažādu tehnoloģisko iekārtu darbības uzraugu? Ja jā, tad uzmanies – šie darbi jau tuvāko desmit gadu laikā varētu kļūt par pagātni. Portāls “MoneyWise” apkopojis profesijas, kuras dažādu iemeslu dēļ tuvākās desmitgades laikā varētu izzust.

Darba tirgū pieprasījums pēc dažādām profesijām ir ļoti mainīgs – atsevišķās jomās rodas arvien jaunas profesijas, pēc kurām pieprasījums aug, bet ir profesijas, kuras faktiski “mirst”. Tas skaidrojams ar dažādiem faktoriem, tostarp tiem, kas saistīti ar tehnoloģiju attīstību. Ņemot vērā pēdējo gadu tendences un citas norises darba tirgos, apkopotas 24 profesijas, kuru pārstāvjiem jāuzmanās – iespējams, pēc desmit gadiem viņu profesija būs pagātnē.

1. Pārdošanas aģenti

Daudzi cilvēki mūsdienās strādā par pārdošanas aģentiem, kuru darba pienākumos ietilpst dažādu preču un pakalpojuma pārdošana. Viens no spilgtākajiem piemēriem – nekustamā īpašuma aģenti. Tomēr šīs profesijas pārstāvju skaits ASV sarūk un paredzams, ka tuvāko gadu laikā tirdzniecības aģentu skaits samazināsies par aptuveni sešiem procentiem.

Darbi šajā jomā samazinās tehnoloģiju attīstības dēļ, kā arī to pārprodukcijas dēļ – jau pašlaik uzņēmumos un citās vietās strādā pārāk daudz šīs profesijas pārstāvju.

2. Pasta sūtījumu šķirotāji

Šie cilvēki palīdz pasta sistēmai darboties, šķirojot sūtījumus, kā arī uzraugot citas tehnikas darbību, kas saistīta ar veiksmīgu sūtījumu sašķirošanu. Taču jaunās tehnoloģijas ļauj automātiski šķirot sūtījumus, tāpat arī pieaug dažādu elektronisko sūtījumu skaits, kas samazina pasta lomu nākotnē. Ņemot vērā pasta servisu nozīmes mazināšanos, arvien vairāk vietās pasaulē tiem ir ļoti ierobežots budžets.

3. Telekomunikāciju ekipējuma uzstādītāji

Telekomunikāciju meistari ļauj cilvēkiem sazināties “vecā manierē” - ar vadiem un kabeļiem. Tāpat arī vidējā darba samaksa meistariem ir laba, taču arī šīs profesijas pārstāvjiem būs jādomā par iespējamu karjeras ceļa maiņu. Nepieciešamība pēc kabeļu un vadu tehnoloģijām aizstāj bezvadu un mobilo sakaru tehnoloģijas, kas pieprasa daudz mazāk apkalpojošos resursus.

4. Komutatoru operatori

Domājot par telefonsakaru komutatoru operatoriem, prātā nāk cilvēks, kurš ar austiņām pārslēdz vadus. Šādi operatori joprojām strādā lielos uzņēmumos, taču arī viņu vietu arvien biežāk sāk ieņemt automatizācija un tehnoloģijas, un tuvāko desmit gadu laikā darbu varētu zaudēt katrs piektais šīs profesijas pārstāvis.

5. Drukas iekārtu operatori

Cilvēki iet līdzi tehnoloģiju attīstībai, tādēļ ierastos drukātos laikrakstus aizstāj planšetdatoru un viedtālruņu ekrāni, kuros arī ir iespējams lasīt jaunākos laikrakstus. Tieši tādēļ drukas iekārtas tiek darbinātas mazāk un attiecīgi – nepieciešami mazāki cilvēkresursi, kam apkalpot šīs iekārtas. Piemēram, pagājušā gada augustā Pitsburgā izdotais laikraksts “Post-Gazette” paziņoja, ka pilnībā mainīs savu formātu – laikraksts vairs netiks izdots papīra, bet gan digitālā formātā.

6. Programmētāji

Programmēšana ilgstoši uzskatīta par jomu, kurā vienmēr ir iespējams iegūt darbu. Tomēr arī šie darbi nav bezgalīgi, un tuvāko gadu laikā jauni speciālisti programmēšanā vairs nebūs nepieciešami, jo veiksmīgi strādās jau esošie speciālisti, un arī tehnoloģiju attīstības dēļ darbs vairs nebūs tik sarežģīts.

7. Kausēšanas un liešanas mašīnu operatori

Rūpnīcās vienmēr ir bijis pieprasījums pēc cilvēkiem, kuri strādās ar dažādu smago tehniku, kas ļauj kausēt dažādas figūras un metāliem un plastmasas. Tomēr, vismaz ASV, līdz 2026. gadam šo mašīnu operatori būs par vismaz 15% mazāk nekā šodien. Tam par iemeslu – tehnoloģiju attīstība, kā arī lokālā konkurence.

8. Mašīnrakstītāji

Jā, joprojām ir cilvēki, kuri raksta dokumentus no ierakstītām sēžu sarunām, vai citām norisēm. Taču arvien pieaugošais tehnoloģiju skaita pieaugums, to vidū arī dažādas balss atpazīšanas iekārtas var aizņemt daudzu cilvēku vietu. Vienīgais, kas šajā jomā strādājošajiem būs jādara, vien jāizlabo kļūdas datora interpretētajā tekstā.

9. Grāmatvedības un revīzijas darbinieki

Šie cilvēki nodrošina, ka visi uzņēmumu finanšu darījumi tiek izpildīti un reģistrēti. Tomēr arī šajā jomā ir radītas dažādas jaunas tehnoloģijas, kas radītas, lai it kā palīdzētu grāmatvežiem veikt savu darbu. Patiesībā – šīs tehnoloģijas radīs situāciju, kad daudziem grāmatvežiem no darba būs jāaiziet.

10. Šujmašīnu operatori

Šajā jomā darbinieku skaits turpina sarukt tieši tāpat, kā jauns džemperis, kas netīšām izmazgāts pārlieku augstā temperatūrā. Apģērbu šūšanas industrijā arvien vairāk ienāk automatizētas un efektīvas mašīnas. Tā, piemēram, “Levi Strauss” apģērbu fabrikā tiek izmantotas lāzera tehnoloģijas, kas piegrieztnes ļauj izgatavot 90 sekunžu laikā. Salīdzinājumam, ar roku griežot piegrieztni, tam nepieciešamas aptuveni 20 minūtes.

11. “Fast-food” restorānu darbinieki

Lai samazinātu restorānu uzturēšanas izmaksas, industrija joprojām meklē dažādas iespējas, kā ieekonomēt, nereti darbiniekiem maksājot nelielas algas. Tas nozīmē, ka, lai nemaksātu augstas algas cilvēkiem, ātrās ēdināšanas restorānos pēc iespējas ātrāk varētu tikt ieviestas dažādas tehnoloģijas, kam nebūs nepieciešama cilvēku klātbūtne.

12. Kasieri

Arvien vairāk veikalos, arī Latvijā, tiek ieviestas pašapkalpošanās kases – pietiek vien ar vienu cilvēku, kurš uzrauga un palīdz pircējiem, kuri norēķinās, piemēram, pie desmit kasēm. Līdz šim Lielākā daļa kasieru bija cilvēki ar zemāku izglītības līmeni, līdz ar to, nākotnē šiem cilvēkiem būs jādomā, kā atrast savu vietu darba tirgū.

13. Ofisa darbinieki

Šie cilvēki ir kļuvuši par daļu no popkultūras, un viņu dzīve ir parādīta vairākos populāros seriālos un filmās, piemēram, “The Office”. Ofisa darbinieki veic dažādas atbalstošas funkcijas, to vidū, atbild uz telefona zvaniem, izdrukā dokumentus un aizpilda tos. Tomēr arī šo profesiju skars automatizācija un pāreja uz jaunajām tehnoloģijām.

14. Ražotāji un montētāji

Izmantojot darbarīkus un savas rokas, montētāji un ražotāji veido dzinējus, datorus, pat lidmašīnas un kuģus, rotaļlietas un cita veida produktus. Taču jau pašlaik šiem darbiniekiem palīdz robotizētās iekārtas, kas nākotnē ieņems arvien svarīgāku lomu.

15. Cietuma darbinieki

Cietuma darbiniekiem ir ļoti stresa pilns un bīstams darbs, jo jāstrādā tiešā saskarsmē ar ieslodzītajiem. Lai ekonomētu līdzekļus uz šo darbinieku rēķina, arī šeit ir paredzēts ieviest dažādas tehnoloģijas. Tomēr, arī pēc cietuma darbinieka amata atstāšanas, šie cilvēki varēs atrast darbu privātajā sektorā, kļūstot, piemēram, par apsargiem.

16. Juristu asistenti

Jau pašlaik visā pasaulē ir juristu pārprodukcija. Pabeidzot augstskolu, jaunajiem darbiniekiem nekas cits neatliek, kā kļūt par juristu palīgiem. Tomēr arī šajā jomā ir izstrādātas dažādas tehnoloģijas, kas nākotnē varētu pārņemt juristu palīgu pienākumus.

17. Pastnieki

Agrāk pastnieka darbs tika uzskatīts par prestižu un respektablu, taču tagad viss ir mainījies. Pasta servisi strādā ar zaudējumiem. Lai segtu lielās izmaksas, pasta pakalpojumu sniedzēji ir spiesti likvidēt simtiem darba vietu, nodrošinot darbiniekiem pat priekšlaicīgu pensionēšanos.

18. Banku klientu apkalpošanas speciālisti

Cik bieži jūs dodieties uz bankas filiāli? Droši vien, ka ne pārāk bieži. Patērētāji ir itin veiksmīgi pielāgojušies internetbanku lietošanai, un daudzas operācijas nu ir iespējams veikt, arī izmantojot mobilos telefonus. Tieši interneta dēļ, banku klientu apkalpošanas speciālistu loma kļūst arvien mazāka.

19. Datu ievades speciālisti

Tā kā arvien vairāk uzņēmumu, lai taupītu līdzekļus, meklē iespējas, kā samazināt darbinieku skaitu, daudzas “vieglāku darbu” funkcijas veic parastie ofisa darbinieki. To vidū arī ir datu ievade dažādās informācijas sistēmās.

20. Elektronisko iekārtu montētāji

Rūpnīcās daudzus darbus jau pašlaik veic roboti, un tas pats notiek arī elektroiekārtu montāžas jomā. Pagaidām gan, ņemot vērā šo meistaru specifiskās zināšanas, būs nepieciešama viņu klātbūtne savās darba vietās. Tomēr jau drīzumā viņu pakalpojumi rūpnīcās vairs nebūs vajadzīgi. Kā nākamais solis šo cilvēku karjerās varētu būt kļūšana par elektriķiem.

21. Inspektori, testētāji un svērēji

Arī šajā gadījumā ir jārunā par to pašu, ko iepriekš. Rūpnīcās arī šos darbus ir iespējams pilnībā automatizēt, atstājot vien dažus šo profesiju pārstāvjus, lai uzraudzītu, vai tehnoloģijas nepieļauj kādas kļūdas.

22. Personīgie asistenti

Pagājušā gadsimta filmās redzam, kā priekšnieks dod rīkojumus saviem asistentiem, kuri izpilda viņu prasības. Tomēr tagad asistentu lomas arvien biežāk ieņem vai nu dators, vai nu viedtālrunis, tādēļ augsta līmeņa vadītāji un menedžeri var ieekonomēt un nealgot savu palīgu. Tomēr mūsdienās šādi cilvēki var atrast sevi arī citā ampluā, piemēram, kļūstot par dažādu projektu menedžeriem.

23. Automašīnu montētāji

Automašīnu montētāji 20. gadsimtā strādāja komandā. Vairāki cilvēki veiksmīgi spēja visai īsā laikā samontēt automašīnu. Tomēr šodien šāds process vairs nav tik efektīvs, līdz ar to, šādi darbi tiek samazināti. Autobūves uzņēmumiem ir izdevīgāk ieguldīt vairākus miljonus robotizētās iekārtās, kas precīzāk veic to pašu darbu, un, līdz ar to – montētājiem nav jāmaksā algas, jādod brīvdienas un citi labumi, ko viņi vēlas. Savukārt montētāji bez darba nepaliks. Iegūtās zināšanas var izmantot, strādājot automašīnu remonta vietās.

24. Sekretāri

Ekonomiskās krīzes laikā kompānijas sāka pārskatīt, kādas pozīcijas ir nepieciešamas, un kādas nē. Tad atklājās, ka sekretāru pienākumus var veikt arī citi kompānijā strādājošie cilvēki. Tāpat šīs profesijas pārstāvjus kompānijas var atbrīvot no darba arī tādēļ, ka viņiem nav jāpieņem izšķirīgi lēmumi. Tomēr iegūtās prasmes darbā var pielietot, mēģinot atrast citas lomas savos uzņēmumos.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu