“Mēness aptieka”: Ministres atzinīgais novērtējums un augstā iedzīvotāju interese apliecina būtiskāko – esam radījuši vajadzīgu pakalpojumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
"Recipe Plus" un "Sentor Farm aptiekas" valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs
"Recipe Plus" un "Sentor Farm aptiekas" valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs Foto: Zane Bitere/LETA

“Veselības ministres Ilzes Viņķeles publiski paustais viedoklis, ka “Mēness aptiekas” nodrošinātā iespēja senioriem iegādāties visus ārsta izrakstītos medikamentus, maksājot par tiem pakāpeniski, pa daļām, ir “inovatīvs un atbalstāms projekts”, mums ir augsts novērtējums. Vienlaikus svarīgākais mums ir aptiekā vērot patiesu senioru atvieglojumu, jo vairs nav jācenšas “atsijāt” kādu no receptē izrakstītajiem medikamentiem, kā tas bija agrāk. Redzot, cik daudziem cilvēkiem ir nozīmīga iespēja iegādāties visus ārsta izrakstītos medikamentus, bet maksāt par tiem pakāpeniski, pa tādām daļām, kādās maksājumu ļauj sadalīt ienākumi, varam būt gandarīti, ka “Mēness aptiekas” projekts patiesi ir ne vien inovatīvs, bet arī sociāli nozīmīgs. Ievērojamai sabiedrības daļai tas patiesi palielina medikamentu pieejamību,” atzīst AS “Sentor Farm aptiekas” valdes priekšsēdētājs Dmitrijs Juskovecs.

Pēdējo nedēļu laikā publiskajā telpā daudzkārt runāts par veselības aprūpes sistēmu, nebūšanām tajā un plāniem tās vienu pēc otras atrisināt. Tostarp daudz diskutēts arī par sarežģīto situāciju ar medikamentu pieejamību – tā nav pilnā mērā nodrošināta un sistēmisku problēmu dēļ ievērojamu iedzīvotāju daļu provocē “šķirot” medikamentus ārsta izrakstītajās receptēs, kas ir bīstami veselībai.

Daudzu iedzīvotāju problēmas nopirkt visas ārsta izrakstītās zāles tiek saistītas ar kompensējamo medikamentu iegādes nosacījumiem – Latvijā kompensējamo zāļu recepte izpērkama vienā reizē, bez tiesībām to izpirkt pakāpeniski, pa daļām, pat ja medikamenti izrakstīti lietošanai trīs mēnešu periodā. Atlicināt naudu zālēm visiem trijiem mēnešiem uzreiz ievērojamai iedzīvotāju daļai ir sarežģīti, kamēr samaksāt par konkrētajam mēnesim izrakstītajiem medikamentiem – salīdzinoši vieglāk. Taču daudziem senioriem visas ārsta izrakstītās zāles ir vēl sarežģītāk iegādāties, ja rodas kādi negaidīti papildu tēriņi. Šo faktu tagad apliecina ne vien farmaceitu paustie novērojumi, bet arī nopietna aptauja.

“Jau iepriekš no farmaceitiem bijām dzirdējuši, ka daudzi iedzīvotāji patiesi rāda ārsta izrakstīto zāļu recepti un lūdz padomu, kurus no medikamentiem varētu nepirkt, jo visiem naudas nepietiek. Īpaši bieži šādus farmaceitu novērojumus uzklausījām ziemas periodā, kad ikdienas tēriņiem klāt nāk arī lielāki apkures rēķini. Taču pēc tam, kad “Mēness aptiekās” veicām farmaceitu aptauju, varējām identificēt to, cik patiesībā nopietna ir šī problēma un cik būtisku iedzīvotāju daļu tā skar. Proti, ja vairums farmaceitu atzīst, ka piektā daļa aptiekas apmeklētāju lūdz padomu, kuri no ārsta izrakstītajiem medikamentiem receptē jāiegādājas obligāti, bet kurus var nepirkt, vēl gandrīz 40 % farmaceitu norāda, ka grūtības ar visu ārsta izrakstīto recepšu zāļu iegādi ir vismaz pusei pacientu pirmspensijas un pensijas vecumā, redzam, ka situācija ir tiešām dramatiska. Mums bija nepieciešams meklēt risinājumu, turklāt efektīvu risinājumu, kas palīdz te un tagad. Tā radās “Mēness aptiekas” pakalpojums “Medikamentu iegāde, maksājot pa daļām”, kas ikvienam senioram no 55 gadu vecuma dod iespēju vienā reizē iegādāties visas ārsta izrakstītās zāles, bet norēķināties par tām pakāpeniski, maksājumu sadalot līdz pat pusgadu ilgam periodam. Un, kas būtiski, – maksājot tikai par zālēm, bez jebkādiem papildu uzcenojumiem, procentiem vai piemaksām,” par aptieku nozarē unikālo pakalpojumu, ko ieviesusi “Mēness aptieka”, stāsta Dmitrijs Juskovecs.

Viņš atzīst, ka patlaban jaunais pakalpojums sabiedrībā ir radījis zināmu viļņošanos – Latvijā aizvien nav ierasts, ka kāds pakalpojums tiek ieviests tikai kā sociāls projekts, bez merkantiliem mērķiem. Tomēr ikviens mēģinājums atrast kādu iedzīvošanās ieceri šajā projektā ir cietis neveiksmi.

“Piekrītu sacītajam, ka ar pakalpojumu “Medikamentu iegāde, maksājot pa daļām” aptieka piesaista klientus. Tomēr klientus pamatā piesaista teju ikviens ar dažādām lojalitātes programmām, un “Mēness aptieka” jau tāpat ir populārāko aptieku augšgalā. Savukārt ar pakalpojumu “Medikamentu iegāde, maksājot pa daļām” dodam iespēju cilvēkiem iegādāties visas ārsta izrakstītās zāles un maksāt par tām tādā apmērā, kādā viņš labprāt arī pats būtu izvēlējies maksāt – pakāpeniski un pa daļām, nevis par visu triju mēnešu medikamentu apjomu uzreiz –, ja vien tas būtu iespējams. Turklāt nodrošinām šo iespēju bez jebkāda uzcenojuma, piemaksām vai uzrēķiniem, kas, ņemot vērā valsts noteiktos cenas ierobežojumus recepšu medikamentiem, vispār nav diskutējams jautājums,” uzsver Dmitrijs Juskovecs, akcentējot, ka līdz ar pakalpojuma ieviešanu medikamentu cenas aptiekā nav palielinājušās.

Turklāt kopš pirmās dienas, kad sākts darbs pie jaunā pakalpojuma izveides, būtiskākais nosacījums ir bijis gādāt, lai pakalpojums ir pieejams ikvienam senioram, un tas sekmīgi arī panākts.

“Meklējot sadarbības partneri šim projektam, kā vienu no svarīgākajiem nosacījumiem izvirzījām prasību nodrošināt pakalpojumu “Medikamentu iegāde, maksājot pa daļām” katram senioram – neatkarīgi no piederības kādai konkrētai bankai. Taču lielākoties bankas ir pretimnākošas, piedāvājot pakalpojumu saviem klientiem, bet ne tik atsaucīgas komunikācijā ar citu banku klientiem, tādēļ šis nosacījums ne visiem bija pieņemams. Tomēr pretimnākošu sadarbības partneri mēs atradām. Tāpat kā vienojāmies ar banku par to, ka iedzīvotājiem, kas savu ikmēneša maksājumu par medikamentiem vēlēsies samaksāt klātienē bankas filiālē, par to nebūs nekādas komisijas maksas. Savukārt visas administratīvās izmaksas, kas saistītas ar pakalpojuma formēšanu, arī riskus, kas iestājas, ja klients kādu iemeslu dēļ nevar izpildīt līguma saistības, ir uzņēmusies aptieka. Tāpēc varu apgalvot, ka pakalpojums “Medikamentu iegāde, maksājot pa daļām” ir “Mēness aptiekas” sociālais projekts,” skaidro Dmitrijs Juskovecs. Viņš nenoliedz, ka, piedāvājot šo pakalpojumu, aptieka rēķinās arī ar izdevumiem – ne bez pamata finanšu sektora dalībnieki nemēdz piedāvāt ilgtermiņa sadarbību senioriem, kas sasnieguši noteiktu gadu slieksni. Tomēr šajā reizē riski aptiekai nav būtiskākais.

“Esam pārliecināti, ka sabiedrībai svarīgiem un aktualizējamiem vajadzētu būt ne vien tiem sociālajiem projektiem un kampaņām, kurās tiek palīdzēts bērniem, bet arī tām, kas vērstas uz atbalstu senioriem. Mūsu vecvecāki ir pelnījuši mūsu rūpes! Sniedzot iespēju senioriem pakāpeniski, savam ienākumu līmenim komfortablā apmērā samaksāt par visām ārsta izrakstītajām zālēm un nodrošināt sev pilnvērtīgu ārstēšanos, “Mēness aptieka” nodrošina risinājumu, kas daudziem ir būtisks. Turklāt tas ir risinājums, kas senioram nerada nekādus riskus, bet palīdz jau šodien,” akcentē Dmitrijs Juskovecs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu