Honkongas valdība sola apņēmīgi reaģēt uz protestētāju iebrukumu parlamentā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Honkongas policija pret protestētājiem liek lietā stekus
Honkongas policija pret protestētājiem liek lietā stekus Foto: Reuters/AFP/AP/ScanPix

Honkongā turpinoties pēdējo desmitgažu lielākajai politiskajai krīzei, varasiestādes trešdien draudēja atrast protestētājus, kas, metot izaicinājumu Pekinas atbalstītajai valdībai, pirmdien bija ieņēmuši parlamenta ēku.

Autonomo pilsētu kopš pagājušā mēneša satricinājušas vērienīgas demonstrācijas, kuras izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu kontinentālajai Ķīnai.

Protesta akcijas gaitā pirmdien gados jaunu, radikālu protestētāju grupa iebruka Honkongas Likumdošanas padomē.

Viņi ēkā iekļuva, izmantojot pašdarinātu tarānu, bet tad ar aerosola krāsām aprakstīja ēkas sienas ar politiskiem saukļiem un sabojāja pilsētas emblēmu.

Izmeklētāji trešdien turpināja apkopt liecības protestos cietušajā ēkā, paziņojumā tviterī pavēstīja policija, norādot, ka "tie, kas ir vainīgi šajās pretlikumīgajās rīcībās, tiks saukti pie atbildības".

Trešdien policija paziņoja, ka astoņi 16 līdz 40 gadus veci cilvēki - seši vīrieši un divas sievietes - ir aizturēti saistībā ar apsūdzībām par policistiem nozagtu privātu datu izplatīšanu tīmeklī, kiberuzbrukumiem policijas tīmekļa vietnēm un citu cilvēku kūdīšanu uz "postījumu nodarīšanu".

Dažiem policistiem un viņu ģimeņu locekļiem šo noziegumu rezultātā izteikti nāves draudi, sacīja Honkongas policijas amatpersona Svalihs Mohammeds.

Īstenoti arī neveiksmīgi centieni apturēt policijas tīmekļa vietņu darbību ar DDoS uzbrukumiem, pārslogojot serverus ar milzīgu pieprasījumu daudzumu.

Honkongā jau trīs nedēļas turpinās plašas demonstrācijas pret nepopulāru likumprojektu, kas paredz tiesājamo izdošanu Ķīnai.

Pirmdienas vakarā gados jauni protestētāji pēc sadursmēm ar policiju iegāja reģionālā parlamenta ēkā.

Pirmdiena Honkongā sākās ar vardarbīgām sadursmēm starp demonstrantiem un policiju pirms svinīgās karoga pacelšanas par godu 22.gadadienai kopš atkalapvienošanas ar Ķīnu.

Miermīlīgā gājienā cilvēku pūļi pieprasīja Ķīnas atbalstītās Honkongas līderes Kerijas Lamas atkāpšanos.

Protestētāji baidās no Ķīnas tiesību sistēmas un uzskata, ka izdošanas likumprojekts iegrožos bijušās britu kolonijas autonomiju, kas garantēta līdz 2047.gadam.

Honkongā pēdējā mēneša laikā protesti notikuši bieži.

Demonstranti apsūdz Ķīnu par brīvību un kultūras ierobežošanu pilsētā, izmantojot nevēlētos reģionālos līderus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu