Tramps brīdina Irānu: Draudi palielināt urāna bagātināšanas līmeni var ''atgriezties un iekost'' (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien brīdināja Irānu būt uzmanīgai ar draudiem palielināt urāna bagātināšanas līmeni, norādot, ka draudi var "atgriezties un iekost".

"Irāna tikko nāca klajā ar jaunu brīdinājumu. Ruhani saka - viņi bagātinās urānu līdz "jebkuram līmenim, kādu gribam", ja nebūs jaunas kodolvienošanās," tviterī ierakstija Tramps.

"Esi uzmanīga ar draudiem, Irāna. Tie var atgriezties un iekost tev tā, kā vēl nekad neviens nav iekodis!" piebilda ASV prezidents.

Jau vēstīts, ka Irānas prezidents Hasans Ruhani trešdien paziņoja, ka Irāna  no svētdienas palielinās urāna bagātināšanas līmeni, un kritizēja starptautiskās kodolienošanās par Irānas kodolprogrammu partnervalstis par to, ka tās nepilda solījumus veikt pasākumus, lai mazinātu ASV sankciju ietekmi uz Irānu.

Pirmdien   Irānas  bagātinātā urāna krājumi pārsniedza 300 kilogramu ierobežojumu, ko nosaka 2015.gadā ar pasaules lielvarām noslēgtā kodolvienošanās.

Teherāna 8.maijā paziņoja, ka tā aptur divu 2015.gada solījumu izpildi, un izvirzīja Eiropai, Ķīnai un Krievijai divu mēnešu ultimātu, lai tās palīdzētu   Irānai  apiet ASV noteiktās sankcijas un pārdot naftu, pretējā gadījumā draudot atteikties no vēl diviem apņemšanās punktiem.

2015.gadā  Irānas  un pasaules lielvaru noslēgtā kodolvienošanās paredzēja, ka   Irāna  drīkst glabāt ne vairāk kā 300 kilogramus urāna, kas bagātināts līdz 3,67%. Šāds līmenis ir pietiekams civiliem mērķiem - elektrības ražošanai un medicīniskai izpētei, bet nepietiekams kodolbumbas izgatavošanai, kam nepieciešams līdz vairāk nekā 90% bagātināts urāns.

Pērn Vašingtona vienpusējā kārtā izstājās no vēsturiskās vienošanās un noteica   Irānai  sankcijas, ASV prezidentam Donaldam Trampam cenšoties panākt   Irānas  reģionālās politikas maiņu. Eiropas valstis iebilda pret ASV lēmumu un vairākkārt aicinājušas   Irānu  nepārkāpt vienošanos.

Tramps lēmumu pamatoja ar vairākiem iemesliem, tostarp neatbilstošiem instrumentiem   Irānas  kodolprogrammas pārbaudēm un valsts ilgtermiņa iespējas bagātināt urānu augstākā līmenī. Visvairāk gan viņš kritizēja vienošanos par nespēju reaģēt uz Irānas  destabilizējošo nozīmi Tuvo Austrumu konfliktos.

Vienošanās ar pasaules lielvarām mērķis bija novērst   Irānas  iespējas izgatavot kodolieročus un izbeigt valsts starptautisko izolāciju, tostarp atcelt sankcijas, kas smagi skārušas Irānas  ekonomiku un iedzīvotājus. Pēc ASV izstāšanās vienošanās dalībvalstis ir Irāna, Lielbritānija, Francija, Vācija, Krievija un Ķīna.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu