Kariņš ieskicē nepieciešamību revidēt naudas izlietojumu veselības nozarē, apšaubot arī slimnīcu skaitu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Premjers Krišjānis Kariņš
Premjers Krišjānis Kariņš Foto: Reuters/ScanPix

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir pārliecināts, ka ne visa veselības nozarei piešķirtā nauda patlaban tiek efektīvi izmantota, uzsverot, ka no ministres gaida rīcības plānu attiecībā uz nozari.

Premjers intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja, ka ir iepazinies ar Valsts kontroles ziņojumu par cilvēkresursiem veselības aprūpes nozarē, atzīstot, ka viņu tas neiepriecina.

Viņš uzsvēra, ka valdība ir sākusi diezgan vērienīgas reformas attiecībā uz pašvaldību sadalījumu un izglītības sistēmu. Pēc viņa paustā, šīs puzles trešā daļa ir jautājums par veselības nozari.

"Viena lieta ir teikt, ka trūkst naudas, bet esmu pārliecināts un domāju, ka neesmu vienīgais, ka tā nauda, kas ir, ir neefektīvi izmantota," viņš teica.

Pēc premjera teiktā, svarīgs jautājums ir, kas notiks ar slimnīcām, kā tās uzlabosim un efektivizēsim. Viņš retoriski vaicāja, vai visas ēkas, kuras tiek sauktas par slimnīcām, bet nenodrošina pirmo palīdzību, tiešām ir slimnīcas.

Kariņš kā traģisku vērtēja situāciju, ka pieejamība Rīgā un ārpus tās atšķiras kā diena pret nakti. "Acīmredzot ir slimnīcas, kuras nespēj pildīt savu funkciju," viņš norādīja, sakot, ka varētu nosaukt tās vārdā, bet to nedarīs.

Premjers uzsvēra, ka šobrīd lielākais jautājums ir, kā nodrošināt, ka cilvēks tiek līdz kādai slimnīcai, tomēr vajag, lai slimnīcas ir labas, kompetentas. Viņš arī piepilda, ka iepretim kaimiņvalstīm Latvijā ir divas reizes vairāk slimnīcu.

Kariņam arī līdz galam neesot skaidrs, vai mediķu algām šogad piešķirtā nauda tiešām ir nonākusi līdz viņiem. Viņš uzsvēra, ka lielā mērā tā ir slimnīcu atbildība, jo tās sadala piešķirto naudu.

Galu galā Kariņš atzina, ka nebūtu pārsteigts, ja nākotnē slimnīcu skaits tiktu samazināts. "Mums vajadzētu koncentrēt savu naudu un spēkus," viņš uzsvēra.

Vienlaikus premjers atzina, ka pašvaldību un individuālo slimnīcu līmenī izmaiņām ir ļoti liela pretestība.

Kariņš gan norādīja, ka vēl gaida veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) plānu par šiem jautājumiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu