Pavļuts: Tālākajiem soļiem "Latvenergo" padomes iecelšanā jābūt atbilstošiem labas pārvaldības principiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pozitīvi vērtējams, ka ir saprastas kļūdas AS "Latvenergo" pagaidu padomes iecelšanā, un tālākajiem soļiem jābūt atbilstošiem labas pārvaldības principiem, aģentūrai LETA sacīja "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts.

Politiķis norādīja, ka "Latvenergo" padome jāieceļ atbilstoši likuma nosacījumiem, ievērojot augstākos labas pārvaldības principus, bez politiskas iejaukšanās un atbilstoši uzņēmējdarbības, tajā skaitā starptautiskā līmeņa standartiem.

Pavļuts atkārtoti pauda, ka "Latvenergo" pagaidu padome tika iecelta, neievērojot procedūru. Viņaprāt, ir "kliedzoši", ka tajā tika ieceltas ar ministru saistītas personas, cilvēki no viņa biroja. Koalīcijas partneri tobrīd norādīja, ka šī situācija ir nepieļaujama un ir jāatrisina, vērsa uzmanību politiķis.

AP līdzpriekšsēdētājs pauda, ka ir pilnīgi pareizi, ka ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) "ir panācis pagaidu padomes atkāpšanos", jo uzņēmuma padome ir jāieceļ "bez šaubu ēnas", tai jābūt politiski neatkarīgai un atbilstošai profesionalitātes prasībām, kandidātus izvērtējot Pārresoru koordinācijas centra virsvadībā.

Ja likums tiks pildīts, padome tiks iecelta bez politiskās iejaukšanās un rīkojot atklātu konkursu, nav redzams iemesls, lai tas nenoslēgtos ar labu rezultātu, sacīja Pavļuts.

Vaicāts par bijušās pagaidu padomes vadītāja Pāvela Rebenoka izteikumiem par politisko spiedienu, Pavļuts norādīja, - ja kāds aicinājumu ievērot likuma prasības un rīkoties pareizi dēvē par politisko spiedienu, to var dēvēt arī tā. Politiķis norādīja, ka šie komentāri ir to izteicēju atbildība.

Kā ziņots, 1.jūlijā atkāpās Nemiro ieceltā AS "Latvenergo" pagaidu padome. Kā paziņojumā masu medijiem informēja "Latvenergo" pagaidu padomes priekšsēdētājs Rebenoks, viņš ir informējis ekonomikas ministru par visu padomes locekļu lēmumu atkāpties no amata, "jo neredz iespēju pilnvērtīgi pildīt funkcijas esošā politiskā spiediena dēļ".

Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda, ka Nemiro rosinātās izmaiņas "Latvenergo" padomē bija politisks lēmums, tomēr jautājums par ministra nomaiņu nav dienaskārtībā.

Par "Latvenergo" padomes pienākumu izpildītāju pašlaik kļuvis Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis, kas ir akcionāra pārstāvis. Nemiro iepriekš stāstīja, ka jau pēc "Latvenergo" iepriekšējās padomes atlaišanas ir sākts konkurss uz jaunu padomi. Patlaban tiek izstrādāts konkursa nolikums. Ministrs prognozēja, ka konkurss varētu aizņemt pāris mēnešus, līdz tiktu iecelta jauna "Latvenergo" padome.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu