"Swedbank": Apstrādes rūpniecības izaugsmes tempi turpina bremzēties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Apstrādes rūpniecībā pēc spēcīgā pirmā ceturkšņa otrais ceturksnis iesākās ar lēnākiem, bet aizvien labiem izaugsmes tempiem, tomēr maija dati iezīmējušies ar turpmāku izaugsmes tempu bremzēšanos, aģentūru LETA informēja "Swedbank" ekonomiste Linda Vildava.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes publicētajiem datiem apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi šī gada maijā auguši par 1,7% gada laikā pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem.

Vildava informēja, ka maijā vislielāko pienesumu apstrādes rūpniecības izaugsmē nodrošināja gatavo metālizstrādājumu un elektrisko iekārtu ražošana, augot par straujiem attiecīgi 12% un 33%.

Pēc īpatsvara lielākajās apakšnozarēs savukārt aina paveras neviennozīmīga, norādīja ekonomiste. Gatavo metālizstrādājumu ražošanas apjomi strauji kāpj. Pārtikas rūpniecībā savukārt šogad kāpumi mijas ar kritumiem, maijā ražošanas apjomi samazinājušies par nepilniem 2%. Kokrūpniecībā jau otro mēnesi pēc kārtas bijis apjomu kritums. Maijā ražošanas apjomi samazinājušies par 3,5%, un tas ir bijis nozīmīgs faktors, kas veicinājis kopējo apstrādes rūpniecības bremzēšanos, ņemot vērā apakšnozares lielumu. Neiepriecinošas tendences turpinās arī salīdzinoši nozīmīgajā nemetālisko minerālu jeb būvmateriālu ražošanā, norādīja Vildava.

"Swedbank" ekonomiste sacīja, ka šīs tendences zināmā mērā atspoguļo norises pasaulē un reģionā. Iepirkumu menedžeru indekss jeb PMI eirozonā (apstrādes rūpniecības uzņēmēju noskaņojuma indekss eirozonas lielākajās valstīs) turpina norādīt uz nozares vājumu. Eirozonas uzņēmēju skats nākotnē par turpmākajām izaugsmes iespējām gada otrajā pusē arī saglabājas gana ļodzīgs. Kā vēsta PMI, uzņēmumi sākuši koncentrēties uz izmaksu kontroli, kā arī pastiprinājusies cenu konkurence vārga pieprasījuma apstākļos.

"Kopumā ārējais fons, kas apstrādes rūpniecībai ir ļoti svarīgs, jo liela daļa uzņēmēju saražoto produkciju eksportē, diemžēl saglabājas ne pārāk labvēlīgs un šobrīd nesignalizē uzlabošanos. Ņemot vērā negatīvās globālās tendences, kas, kā izskatās, pamazām sākušas cirst robu arī Latvijas apstrādes rūpniecības sniegumā, Latvijas uzņēmējiem jārēķinās, ka var būt aizvien izaicinošāk noturēt kāpumu gan ražošanas apjomos, gan apgrozījumā," piebilda Vildava.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu