Policija aicina izklaides pasākumu laikā neaizmirst par drošību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Toms Koklītis / LETA

Lai izklaides pasākuma apmeklējumu neaizēnotu nepatīkami atgadījumi, policija aicina ievērot dažus drošības pamatprincipus, informēja Valsts policija (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne.

Vasara ir laiks, kad daudzviet notiek pilsētu un novadu svētki, festivāli un citi masu pasākumi, kuros nereti policija fiksē dažādus negadījumus, pārkāpumus, kā arī iesaistās apmeklētāju starpā izcēlušos konfliktsituāciju risināšanā.

Apmeklējot izklaides pasākumus, ir jādomā gan par savu, gan bērnu drošību. Ņemot vērā, ka izklaides pasākumu apmeklēšana neizslēdz alkoholisko dzērienu baudīšanu, policija aicina jau iepriekš parūpēties par to, kādā veidā droši varēs atgriezties mājās.

Policija atgādina, ka vadīt jebkurus transportlīdzekļus alkoholisko dzērienu ietekmē ir aizliegts, uzsvēra Vaskāne.

VP no pieredzes brīdina, ka atrašanos stiprā alkohola reibumā var izmantot arī garnadži, kuri šādus pasākumus nereti apmeklē, lai iedzīvotos uz atpūtnieku rēķina. Tādēļ VP aicina uz publiskiem masu pasākumiem neņemt līdzi nevajadzīgas mantas, lielu skaidras naudas summu, pārlieku vērtīgas lietas. To, kas paņemts līdzi, nevajadzētu atstāt bez uzraudzības, jo zagļiem pūlis vienmēr ir kalpojis kā labs aizsegs nelikumīgajām darbībām, skaidroja Vaskāne.

Vecākiem, kuri pasākumus plāno apmeklēt kopā ar saviem nepilngadīgajiem bērniem, policija iesaka pasākuma atgādināt bērnam, ka nekur nedrīkst doties bez vecāku uzraudzības un kā rīkoties gadījumā, ja tomēr gadās pazust.

"Pārliecinieties, vai jūsu bērns var nosaukt savu vārdu, uzvārdu, dzīvesvietas adresi, vecāku vārdus, uzvārdus, kontakttālruni. Ja bērns to vēl nespēj, tad ielieciet bērna kabatā zīmīti ar jūsu datiem un kontakttālruni, tas var noderēt, ja noticis sliktākais un bērns ir pazudis no jūsu redzesloka, tad atrodot viņu ir iespējams ar jums sazināties. Protams, bērna pazušanas gadījumā nekavējoties jāinformē policija un pēc iespējas precīzāk jāspēj izstāstīt bērna pazīmes un iespējamo atrašanās vietu," skaidroja Vaskāne.

Vecākiem, kuri nolēmuši ļaut saviem nepilngadīgajiem bērniem doties uz pasākumu vieniem, ir jāatceras, ka personas, kuras nav sasniegušas 16 gadu vecumu, nedrīkst atrasties publiskā vietā bez vecāku vai pieaugušo uzraudzības no plkst.22 līdz 6. Tāpat bērniem, kuri nav sasnieguši septiņu gadu vecumu, nedrīkst ļaut doties ārpus mājas vieniem bez pieaugušo klātbūtnēs vai kopā ar brāļiem, māsām vai citiem radiniekiem, kas nav sasniegušas 13 gadu vecumu, uzsvēra policijas pārstāve.

Ņemot vērā pieredzi, policija vēlreiz jāatgādina, ka Latvijā spēkā esošie normatīvie akti nosaka, ka personas, kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu, nedrīkst lietot enerģijas dzērienus, alkoholu, smēķēt, kā arī jebkuram aizliegts lietot narkotiskās un psihotropās vielas. Publisku pasākumu laikā šī ir viena no jomām, kam policija pastiprināti pievērš uzmanību, tādēļ jāņem vērā, ka par šiem pārkāpumiem nepilngadīgiem jau no 11 gadu vecuma var piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, savukārt no 14 gadu vecuma iestājas gan administratīvā, gan kriminālatbildība, atgādina Vaskāne.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu