Čehijas mazākuma valdība nonākusi uz sabrukšanas sliekšņa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Čehijas premjers Andrejs Babišs
Čehijas premjers Andrejs Babišs Foto: Reuters/ScanPix

Čehijas mazākuma valdība ceturtdien nonākusi uz sabrukuma sliekšņa pēc tam, kad koalīcijas mazākuma partnere piedraudējusi aiziet no koalīcijas, tādējādi palielinot spiedienu uz premjeru Andreju Babišu, kura demisiju nesen pieprasīja pilsoņi masu protestos.

Sociāldemokrātu partijas (ČSSD) draudus par aiziešanu no koalīcijas izraisīja konflikts par kultūras ministra amatu.

ČSSD pieprasa sava kultūras ministra Antonina Stanēka demisiju. Viņš cita starpā tiek kritizēts par neseno Nacionālās galerijas vadītāja atlaišanu.

Lai gan pats Stanēks ir piekritis atkāpties, prezidents Milošs Zemans nav apstiprinājis viņa demisiju, radot politisku strupceļu.

"Neesmu ļoti optimistisks" par palikšanu valdībā, pēc ceturtdien notikušajām sarunām ar Babišu un Zemanu žurnālistiem teica ČSSD priekšsēdētājs Jans Hamāčeks.

Lai gan Čehijas konstitūcija noteic, ka prezidentam ir jāatlaiž vai jāieceļ ministri pēc premjera lūguma, Zemans uzstāj, ka "nav noteikta termiņa" šādai rīcībai, un ir skaidri paudis, ka vēlas, lai Stanēks paliek kultūras ministra amatā.

Čehijas konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Pāvels Rīčetskis ceturtdien kritizēja Zemana bezdarbību kā "konstitucionālajai kārtībai neatbilstošu".

Hamāčeks norādīja, ka viņam ir padomā potenciālais Stanēka pēctecis un ka 12.jūlijā atkal paredzēta tikšanās ar Zemanu.

Čehijas premjers paudis cerību, ka "tikšanās dos risinājumu, kas ļaus saglabāt pašreizējo valdību".

Babiša dibinātā populistiskā partija "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) koalīcijā ar sociāldemokrātiem vada mazākuma valdību, kurai atbalstu parlamentā nodrošina komunisti.

Trīs partijas kopā kontrolē 108 no 200 parlamenta apakšpalātas vietām.

Pagājušajā nedēļā Babišs izturēja neuzticības balsojumu parlamentā, ko izprovocēja pret Babišu vērstās aizdomas par korupciju.

64 gadus vecais Slovākijā dzimušais agroķīmijas magnāts Babišs, kuru žurnāls "Forbes" atzinis par otro bagātāko cilvēku Čehijā, tiek turēts aizdomās par ļaunprātīgu Eiropas Savienības līdzekļu izmantošanu 2007.gadā, lai izveidotu luksusa kūrortu "Stārķa ligzda". Lai saņemtu ES palīdzību mazajiem uzņēmumiem, kompānija, kas veidoja kūrortu, tika nodalīta no Babiša daudznozaru holdinga "Agrofert", bet pēc tam tajā atkal iekļauta.

Premjers noliedz visas apsūdzības.

Čehijā notikušas daudzskaitlīgas protesta akcijas, kurās pieprasīta Babiša demisija.

23.jūnijā vairāk nekā 250 tūkstoši cilvēku Prāgā pieprasīja Babiša demisiju. Tā bija lielākā protesta akcija Čehijā kopš komunistiskā režīma krišanas 1989.gadā.

Neskatoties uz daļas pilsoņu pieaugošo neapmierinātību, sabiedriskās domas aptaujās ANO joprojām ir līdere un tai atbalstu pauduši 30% respondentu. Partija arī uzvarēja maija nogalē notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu