Festivāla "Rīgas ritmi" dienasgrāmata. Trešā diena

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Festivāla trešā diena jau ierasti iesākās ar rīta meistarklasēm Latvijas Radio 1. studijā, kur šoreiz visus interesentus ceļojumā pa amerikāņu R&B pasaules dzīlēm aizveda gan vokāliste Džūdita Hila, gan dziedošais bundzinieks Džeimisons Ross.

Džūdita padalījās ar savas muzikālās ģimenes stāstu, ko pārvērta draudzīgā un atvērtā sarunā ar klātesošajiem par mūzikas biznesa aizkulisēm, tehniskām lietām vokālistiem, skatuves psiholoģiju, kā arī dziesmu rakstīšanu, iedrošinot jauno pašmāju vokālisti, pianisti un dziesmu rakstītāju Sīlindu Gercāni padalīties ar savu pusnakts izjūtām veltītu balādi. 

Rīgas ritmi 2019: Džūdita Hila

"Esmu ļoti priecīga, ka viņa bija pietiekami drosmīga, lai atsauktos aicinājumam kādam no meistarklases apmeklētājiem nodziedāt arī savu dziesmu, jo tā bija brīnišķīga," pēc meistarklases izteicās Džūdita Hila. "Man vispār patīk satikties un sarunāties ar cilvēkiem dažādās pasaules malās, padalīties savā pieredzē un salīdzināt to ar citu pieredzēto. Tā veidojas ļoti lieliskas sarunas, kas notika arī šorīt šeit."

Džūdita, protams, uzdziedāja un uzspēlēja arī pati. To pašu darīja arī Džeimisons Ross, kurš uz meistarklasi līdzi bija paacinājis grupas kolēģus - ģitāristu Riku Lollaru un basistu Bariju Stefensonu. Meistarklase izvērtās par brīvu sarunu ar publiku, kurā izteicās un ik palaikam saspēlējās visi trīs mūziķi, uzsverot izglītības, kā arī savas unikalitātes un radošuma meklējumu nozīmi ikviena mūziķa karjerā. Ilustrējot to, kā mūzikā iespējams būt tiešām patiesam, Džeimisons nodziedāja vairākas meistarklases apmeklētājas līdz asarām saraudinājušu atvainošanās dziesmiņu meitai, par to, ka tētis nav mājās, jo kaut kur tālu prom atkal strādā. Arī, piemēram, ASV nacionālajā brīvdienā - 4. jūlijā...

Vakarā abi mākslinieki uzstājās emocionāli uzlādētā dubultkoncertā Rīgas Kongresu namā, beigu beigās sarīkojot visīstāko R&B ballīti. "Mums patīk interakcija ar publiku," pasvītroja Džeimisons. "Tas savieno kopā mūziķus un klausītājus vienā soul party."

"Lielisks nosaukums - soul party!" piebilda Riks Lollars. "Turklāt vēlēšanos uzspēlēt lielisku soul party vēl vairāk paspilgtināja rīta meistarklase, kurā satikāmies ar daudziem tiešām ieinteresētiem jaunajiem mūziķiem. Tas iedvesmo."

Džeimisons Ross atbruņoja publiku, piedāvājot izteikti izjustu un meistarīgu soulmūzikas programmu, ko uz bis negaidīti noslēdza ar nesteidzīgu leģendārās "bītlu" dziesmas "Yesterday" versiju, bet Džūdita Hila kopā ar grupu bija sagatavojusi spēcīgas fusion fankmūzikas setlisti, kas lika klausītājiem gandrīz visa koncerta laikā kustēties līdzi kaut vai Kongresu nama sēdvietās. 

Rīgas ritmi 2019: dziedātājs un bundzinieks Džeimsons Ross

Tikmēr klubā "Kaļķu vārti" izsmalcinātā atmosfērā norisinājās krievu dziedātājas Kristīnas Kovaļovas un pašmāju meiteņu "Radio Trio" jau sen izpārdotais dubultkoncerts, džeza klubā "Trompete" kopā ar latviešu mūziķiem aizraujošu ceļojumu Dienviditālijas džeza skolas mantojumā piedāvāja kolorītais itāliešu saksofonists Federiko Milone, bet atpūtas parka "Egle" atmosfēru pozitīvi uzlādēja igauņu gypsy-jazz trio "Titoks".

Vēl "VEF Jazz Club" VEF kultūras pilī uzstājās jaunais ķīniešu pianists A Bu, kurš Kongresu namā koncertēs sestdien, 6. jūlijā, kā arī jau 3. jūlijā turpat world jazz brīvību mūzikā nodemonstrējusī triju kontinentu mūziķu apvienība "Freedoms Trio".

5. jūlijā, festivālā "Rīgas ritmi" Kongresu namā uzstāsies franču flamenko lēdija Paloma Pradāla un zviedru popdžeza lepnums Jona Nilsons, džeza klubā "Trompete" muzicēs Vācijā dzīvojošās latviešu pianistes Agitas Rando trio, bet atpūtas parkā "Egle" par eksotisku koncertu parūpēsies ķīniešu apvienība "Tianchang Combo".

Vairāk informācijas rigasritmi.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu