Uzņēmēja: "Esam gatavi par savu naudu laistīt, mēslot Baronielas podus" (3)

Elza Apse
, Sadaļas Māja redaktore
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter

Par metodēm, kā padarīt Latvijas galvaspilsētu zaļāku un skaistāku, runā jau kopš neatkarības atgūšanas gadiem. Tiesa, Rīgas pašvaldības centieni izdaiļot Rīgas centra garāko ielu atkal ir beigušies ar neveiksmi - pagājušā mēneša karstās dienas ir nokaltējušas Barona ielas augus, un daļu no puķupodiem pašvaldībai ir nācies demontēt. Atlikušie podi ir uzņēmēju vai iedzīvotāju adoptēti. Kā pilsētas podi nonāca uzņēmēju aizgādībā, stāsta podu adoptētāja, "Cafe M" īpašniece Ulla Milbreta. 

Pagājušajā nedēļā pienāca gals Baronielas apstādījumiem - karstumu neizturējuši, podos sastādītie krūmi un kociņi sāka masveidā kalst nost, bet tā vietā, lai tos aprūpētu, pašvaldība tos atstāja novārtā, spiežot iesaistīties pilsētvides labiekārtošanas biedrībām un Barona ielas kafejnīcu un veikalu īpašniekiem.  Līdz pagājušā mēneša beigām Barona ielas apmales rotāja 100 puķupodi ar apstādījumiem - kā skaidro biedrības "Pilsēta cilvēkiem" aktīvists Māris Jonovs, šie podi aizsedz neglītas stāvvietas un krustojumus padara kaut cik cilvēcīgus. Kaut arī vairākas aktīvistu grupas sāka parakstu vākšanu par apstādījumu saglabāšanu, tomēr tie drīz vien tika demontēti, atstājot tikai dažus podus pie iestādēm, kas bija ar mieru par saviem līdzekļiem aprūpēt puķupodus. Vieni no podu aprūpētājiem ir pirmā Rīgas zero waste kafejnīca "Cafe M".   

Foto: TVNET

"Pie mums vērsās Māris Jonovs no biedrības “Pilsēta cilvēkiem” un paskaidroja, ka Rīgas dome grasās ņemt nost puķupodus ar apstādījumiem, ja tie karstumā sažūs. Arī mums piedāvāja adoptēt podus, jo kāds cits uzņēmums bija šos podus savācis, uzlicis savas kompānijas logo vai “šiltīti” un par tiem uzņēmās rūpes," sarunā ar TVNET atklāj kafejnīcas "Cafe M" īpašniece Ulla Milbreta. "Arī mēs nolēmām uzrakstīt uz podiem “Cafe M aprūpēts" un novilkām bultiņas uz pārējiem, nu jau mūsu podiem. Tā podi, kas atrodas mūsu kafejnīcas priekšā, tagad ir nonākuši mūsu aizgādībā. Mēs esam apņēmušies šo podu augus laistīt, aprūpēt un mēslot," stāsta uzņēmēja. 

Ņemot vērā lielo interesi par apstādījumu saglabāšanu, Rīgas domes Mājokļu un vides departaments paziņoja, ka ir gatavs vienoties ar interesentiem noslēgt vienošanos par apstādījumu apsaimniekošanu ar noteikumu, ka privātpersonas vai uzņēmumi ir gatavi paši par savu naudu uzturēt augus. "Mums bija saruna ar "Rīgas mežu" pārstāvjiem, kas jautāja, vai esam gatavi laistīt, mēslot, maksāt par ekoloģisko mēslojumu un apdrošināt podus pret vandalismu vai nepieciešamības gadījumā piepirkt jaunus krūmus - visi šie izdevumi mums būs jāsedz no savas kabatas," skaidro "Cafe M" īpašniece, piebilstot, ka vēl tikai tiek gaidīts oficiāls apstiprinājums no Rīgas domes par veiksmīgu augu "adopciju". 

Kopumā no 100 podiem SIA "Rīgas meži" atstāja vien deviņus podus, bet citus sola atgādāt atpakaļ pēc veiksmīgas vienošanās ar citiem uzņēmējiem vai māju apsaimniekotājiem. 

Kā ziņoja aģentūra LETA, ziedu kompozīcijas puķu podos tika mainītas trīs reizes gadā un kopumā Baronielas apstādījumu uzturēšana izmaksājusi vairāk nekā 48 000 eiro gadā. Ziemā un pavasarī tie bijuši 7606 eiro, vasarā - 15 355 eiro, bet rudenī - 25 281 eiro. 

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu