Egils Levits inaugurācijas ballē neievēros protokolu (27)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Egils Levits.
Egils Levits. Foto: Edijs Pālens/LETA

Nesen nopelniem bagātais latviešu komponists un mūziķis Zigmars Liepiņš vietnē “Facebook” paziņoja, ka neies un jaunievēlētā prezidenta Egila Levita inaugurāciju, jo viņu aizvainojis ielūgums - tas paredzēts vienai personai. Kā izrādās, šāda rīcība ir protokola un tradīcijas pārkāpšana.

Uz Latvijas Nacionālajā bibliotēkā gaidāmo sarīkojumu par godu jaunievēlēta Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijai viesi ielūgti bez dzīvesbiedriem, lai būtu iespējams vienā telpā satilpināt maksimāli plašu visdažādāko jomu pārstāvju loku, skaidro Levita padomniece Aiva Rozenberga.

Zināms, ka uz šo pasākumu ielūgumi izsūtīti aptuveni 800 personām. Tas ir apmēram divas reizes vairāk, nekā citu Valsts prezidentu inaugurācijas ceremonijās - piemēram, Vairas Vīķes-Freibergas abās inaugurācijas ballēs katru reizi piedalījās kopumā aptuveni 800–900 cilvēku, bet tur lūgtie viesi tika aicināti ierasties kopā ar dzīvesbiedriem.

Pats Levits savā inaugurācijas pasākumā ieradīsies ar dzīvesbiedri Andru Levitu.

Lietišķās etiķetes un protokola eksperte Aija Strautmane norāda, ka pastāv protokols, saskaņā ar kuru jārīkojas, un nevajadzētu to pārkāpt, kā to izdarījis Levits.

"Ja reiz Latvija ir iekļāvusies kādā valstu kopībā, kur pastāv vispārpieņemti noteikumi (katrā valstī tie atšķiras niansēs), tad jāseko noteikumiem jeb šajā gadījumā protokola prasībām.

Latvijā un ne tikai mūsu valstī pastāv ne tikai protokols, bet arī tradīcija uz šāda līmeņa pasākumiem ierasties kopā ar dzīvesbiedriem. To vajadzētu respektēt.

Precētie ierodas kopā, bet neprecētajiem ielūgums tiek sūtīts vienai personai," teikts izdevumā "Vakara Ziņas".

Strautmane noteic – ja tādas atkāpes no protokola veic, teiksim, spiedīgos valsts budžeta apstākļos, tad tas būtu lielākoties visiem saprotams. Šoreiz tas tā nav.

Foto: par valsts prezidentu ievēlēts Egils Levits

Komentāri (27)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu