Kā tikt galā ar klimata pārmaiņām? Jāiestāda vien triljons koku (44)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sintija Zandersone / LETA

Jaunā pētījumā noskaidrots veids, kā, iespējams, varētu tikt galā ar klimata pārmaiņām: jāiestāda vismaz triljons koku, bet varbūt vairāk.

Zviedrijas zinātnieki pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science”, arī aplēsa, ka teritorija, kas būtu vajadzīga tik gigantiskam mežam, būtu ASV izmērā, tomēr, neskatoties uz to, vietu kokiem varētu atrast.

Pētījumā rakstīts, ka desmitiem gadu laikā šie jauniestādītie koki no atmosfēras neitralizētu 830 miljardus tonnu (750 miljardi metrisko tonnu) ogļskābās gāzes. Tas ir aptuveni tāds ogļskābās gāzes piesārņojuma daudzums, kādu cilvēce ir radījusi pēdējo 25 gadu laikā.

Labumu no šiem kokiem mēs gūtu ļoti ātri, jo tie lielāko daļu ogļskābās gāzes neitralizē, kad ir vēl jauni.

“Līdz šim tas ir tūkstošiem reižu lētāks un efektīvāks risinājums klimata problēmām nekā citi,” teica pētījuma autors Tomass Kroiters.

Sešas nācijas, kurām būtu vieta šiem kokiem ir: Krievija, ASV, Kanāda, Austrālija, Brazīlija un Ķīna.

Pirms šī pētījuma Kroiteram radās aizdomas, ka jābūt citiem daudz efektīvākiem veidiem, kā cīnīties ar klimata pārmaiņām, par izplūdes gāžu ierobežošanu, piemēram, cilvēku pievēršanās veģetārismam. Tomēr drīz vien viņš saprata, ka tieši koki varētu būt efektīvākais klimata glābšanas veids.

Tiesa, biologs Tomass Lovdžojs, kurš šajā pētījumā nepiedalījās, to visu nosauca vien par “labu stāstu ziņām”. Koku stādīšana, protams, palīdzētu izvairīties no bioloģiskās daudzveidības zuduma, tomēr bez izplūdes gāžu samazināšanas, koki neko daudz līdzēt nevarēs.

Turklāt būtu visai naivi iedomāties, ka visa pasaule varētu pēkšņi sadoties rokās un sākt vienotu koku stādīšanas akciju.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu