Šeible atbalsta Leienas izvirzīšanu, bet kritizē nominēšanas procesu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Pieredzējušais Vācijas valdošo kristīgo demokrātu politiķis Volfgangs Šeible paudis atbalstu savas partijas pārstāves Urzulas fon der Leienas izvirzīšanai uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam, bet kritizējis veidu, kādā viņas kandidatūra tika apstiprināta.

"Uzskatu, ka Urzula fon der Leiena var būt ļoti laba komisijas prezidente," piektdien laikrakstā "Augsburger Allgemeine" publicētā intervijā atzinis Vācijas parlamenta apakšpalātas spīkers, kurš iepriekš astoņus gadus bija valsts finanšu ministrs.

Viņš ieteicis Eiropas Parlamentam apstiprināt pašreizējās Vācijas aizsardzības ministres Leienas kandidatūru, par kuru kā kompromisu vienojušies Eiropas Savienības dalībvalstu līderi.

Vienlaikus Šeible atzinis, ka var piekrist kritiķu argumentiem, jo Leienas izvirzīšana nozīmē jaunievelētā Eiropas Parlamenta apiešanu, lai gan iepriekš bloka līderi bija vienojušies par tā dēvēto vadošo kandidātu virzīšanu.

Pastāv viedoklis, ka vadošo kandidātu sistēma EK prezidenta izvēli padara demokrātiskāku, jo tas nozīmē, ka lielākā EP ievēlētā politiskā grupa iegūst lielāku ietekmi.

Atšķirībā no Šeibles, eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) līderis Jergs Meitens, kurš bija partijas saraksta līderis maijā notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, skaidri paudis, ka partija neatbalstīs Leienas kandidatūru.

"Mums nav iemesla balsot par Leienu," viņš piektdien sacīja sabiedriskajai raidorganizācijai SDF.

Kā ziņots, dalībvalstu līderi uz EK prezidenta amatu oficiāli izvirzījuši pašreizējo Vācijas aizsardzības ministri Leienu, kura pārstāv centriski labējo Eiropas Tautas partiju (EPP).

Lai Leiena kļūtu pirmo sievieti EK prezidenta amatā, viņas kandidatūra vēl ar balsu vairākumu jāapstiprina Eiropas Parlamentā.

Taču lielākā daļa EP frakciju līdz šim ir uzstājusi, ka deputāti šajā amatā apstiprinās vienīgi pretendentu, kurš EP vēlēšanās startēja kā kādas partijas vadošais kandidāts, bet Leiena šim kritērijam neatbilst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu