RD opozīcija nesteidz paust atbalstu Zepa kandidatūrai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Deputāti Olafs Pulks (no kreisās) un Vilnis Ķirsis piedalās Rīgas domes sēdē, kurā lemj par pašvaldības 2018.gada budžetu.
Deputāti Olafs Pulks (no kreisās) un Vilnis Ķirsis piedalās Rīgas domes sēdē, kurā lemj par pašvaldības 2018.gada budžetu. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas domes opozīcijas partijas pagaidām nesteidz paust atbalstu partijas "Latvijas attīstībai" (LA) Rīgas domes frakcijas galvaspilsētas mēra amatam nominētajam Viesturam Zepam, liecina aģentūras LETA aptaujāto partiju pārstāvju paustais.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcijas vadītājs Jānis Ozols aģentūrai LETA norādīja, ka pirmdien, 8.jūlijā, vai otrdien, 9.jūlijā, partijā notiks sarunas par LA frakcijas vadītāja Zepa kandidatūru, tomēr pagaidām JKP sliecas uzskatīt, ka ātrākais veids, kā nodrošināt labu Rīgas domes pārvaldību, būtu neievēlēt nevienu, proti, panākt, ka tiek organizētas ārkārtas Rīgas domes vēlēšanas.

Partijas "Vienotība" frakcijas pārstāvis Olafs Pulks norādīja, ka Zepa izvirzīšana mēra amatam radījusi jaunu situāciju, jo iepriekš arī "Vienotība" izlēmusi neatbalstīt nevienu mēru amata kandidātu, lai varētu notikt ārkārtas vēlēšanas. Viņš sacīja, ka par atbalstu Zepa kandidatūrai tiks spriests pirmdien, 8.jūlijā, kad no zemessardzes apmācībām atgriezīsies frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis (V).

Tikmēr deputātu bloka "Rīgai!" vadītājs Oskars Putniņš norādīja, ka frakcijai pagaidām nav skaidrs, vai tā atbalstīts Zepa kandidatūru. Putniņš gan norādīja - ja pārējās Rīgas domes opozīcijas partijas paudīs atbalstu Zepam, arī "Rīgai!" to varētu atbalstīt.

Arī "Neatkarīgo deputātu frakcijas" vadītājs Valērijs Petrovs aģentūrai LETA sacīja, ka ir gatavs tikties ar LA, ja tāds piedāvājums no viņiem būs. "Jāskatās arī, vai viņu tiešām ir gatava atbalstīt visa opozīcija un vai šis nav tikai tukšs paziņojums. Bet, ja vienosimies par tikšanos, tad, protams, uzklausīsim Zepa redzējumu par Rīgas attīstību un lemsim par turpmāko rīcību," teica Petrovs.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas vadītāja vietnieks Dainis Locis aģentūrai LETA sacīja, ka Zepa nominēšana ir svaigs pagrieziens un frakcija par šo jautājumu vēl nav apspriedusies, taču ir gatava uzklausīt kolēģa piedāvāto plānu.

"Protams, jāsaprot, ar kādām balsīm viņš plāno iegūt pārsvaru domē, jo skaidrs, ka ar opozīciju vien nepietiks. Mēs esam skaidri definējuši, ka nesadarbosimies ar "Saskaņu" un no viņiem aizbēgušo četrinieku, taču, ja LA spēs piedāvāt kādu atbalstāmu scenāriju, iespējams, ar kādām atsevišķām balsīm no "Gods kalpot Rīgai" (GKR), par kurām mēs šobrīd neko nezinām, tad teorētiski mēs šādu iespēju izskatīt varam," komentēja Locis.

Viņš pauda viedokli, ka GKR deputātiem ir bijis pietiekami ilgs laiks pārvērtēt to, ar ko viņi desmit gadus ir sastrādājušies un, iespējams, kāds no viņiem varētu nākt "nožēlot grēkus" un runāt par ideoloģijas maiņu. "Tas viss šobrīd ir teorijas līmenī, taču pagaidām durvis ciet LA piedāvājumam neaizcirtīsim," sacīja Locis.

Kā ziņots, LA Rīgas domes frakcija galvaspilsētas mēra amatam oficiāli nolēmusi nominēt Zepu.

Līdz ar to mēra amatam izvirzīti divi kandidāti - Zeps un pašreizējais domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR).

Nākamnedēļ, pirmdien un otrdien, LA frakcija plāno tikties ar līdzšinējiem opozīcijas partneriem un tikai pēc tam, kad būs sapratuši viņu nostāju, lems, vai un ar ko tikties tālāk.

Vienlaikus Zeps sacīja, ka ar "Saskaņu" LA sadarboties neplāno nekādos apstākļos, jo partijas pozīcija vienmēr ir bijusi cīnīties ar "Saskaņu", jo šī partija, pēc viņa domām, nerīkojas rīdzinieku interesēs, bet īsteno savu politiku. "Plus "Saskaņa" nepārtraukti provocē un māna opozīcijā esošos deputātus, solot šo to, kā rezultātā opozīcija tiek novājināta," pauda deputāts.

Taujāts par iespējamo sadarbību ar deputātiem, kuri nesen tika izslēgti no "Saskaņas", Zeps pagaidām bija izvairīgs.

Rīgas dome patlaban ir sašķelta astoņās frakcijās un strādā bez mēra.

Mēra krēsls ir vakants kopš 21.jūnija, kad uzticības balsojumu neizturēja Dainis Turlais (GKR), kurš amatā sabija nepilnu mēnesi.

Mēra ievēlēšanai nepieciešama 31 balss. "Saskaņas" un GKR bloku veido 28 deputāti - 17 no "Saskaņas" un 11 no GKR.

Opozīcija tikmēr palikusi 25 domnieku sastāvā - četri deputāti ir no partijas "Vienotība", seši no "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, septiņi no JKP un astoņi no LA.

Vēl četri no "Saskaņas" izslēgtie deputāti izveidojuši "Neatkarīgo deputāti frakciju", bet vēl trīs citi deputāti - deputātu bloku "Rīgai!".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu