Lietuva svin Valsts dienu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Lietuva šodien svin Valsts dienu, pieminot 766.gadskārtu kopš karaļa Mindauga kronēšanas. Pusdienlaikā Viļņas Simona Daukanta laukumā pie prezidenta pils tiks uzvilkts Lietuvas karogs, bet stundu vēlāk Viļņas katedrālē tiks noturēta Mise.

Valsts svētku programmā iekļautas ne tikai svinīgas ceremonijas, bet arī plašs pasākumu klāsts, kas vedinās atcerēties Lietuvas valsts pirmsākumus un domāt par tās vēsturi un nākotni.

Viļņā šai dienā cilvēki tiek aicināti bezmaksas ekskursijā "Pa Lietuvas valstiskuma ceļu", kas iepazīstinās ar Lietuvas vēsturi astoņu gadsimtu garumā, sākot no karaļa Mindauga laikiem un beidzot ar Baltijas ceļu.

Tikmēr Ķernaves pilskalnos, Lietuvas senās galvaspilsētas vietā, šai nedēļas nogalē nu jau divdesmito reizi norisinās starptautiskais eksperimentālās arheoloģijas festivāls "Dzīvās arheoloģijas dienas", kas pulcējis amatu meistarus, viduslaiku cīņu klubu dalībniekus un senās mūzikas grupas no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Baltkrievijas, Polijas, Krievijas, Vācijas, Ungārijas, Rumānijas un Zviedrijas.

Vakarā, tieši plkst.21 pēc Lietuvas laika, lietuvieši visā valstī un citviet pasaulē atkal kopīgi dziedās savas tēvzemes himnu - Vinca Kudirkas 1898.gadā sarakstīto "Tautisko dziesmu". Šāda tradīcija tika iedibināta 2009.gadā, kad valstī tika plaši svinēta Lietuvas vārda tūkstošgade.

Ar valdnieka Mindauga vārdu pieņemts saistīt Lietuvas valstiskuma sākumu XIII gadsimtā. 1253.gada 6.jūlijā ar Romas pāvesta Inocenta IV svētību viņš tika kronēts un kļuva par pirmo un vienīgo karali Lietuvas vēsturē. Mindaugs veidoja tālaika Lietuvas politiskos, ekonomiskos un kultūras sakarus ar Eiropu, un vēsturnieki viņu uzskata par personību, kas ar savu mentalitāti, gara spēku un politisko stratēģiju apsteidzis savu laikmetu.

Mindauga kronēšanas diena tika svinēta jau starpkaru Lietuvā, bet pēc neatkarības atjaunošanas 6.jūlijs tika pasludināts par valsts svētku dienu un pirmo reizi svinēts 1991.gadā. 2003.gadā, atzīmējot kronēšanas 750.gadskārtu, Viļņā tika atklāts karaļa Mindauga piemineklis un viņa vārdā nosaukts tilts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu