Siltās ziemas dēļ Eiropu apsēduši indīgi kāpuri (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vācija, Holande un citas Eiropas valstis cīnās ar Ozolu mūķeņu kāpuru uzbrukumu. Tie ir vieni no invazīvākajiem meža kaitēkļiem, kas instinktīvi migrē uz jaunām barības vietām, pulcējoties garās kolonnās. Šos kāpurus aptverošie matiņi ir toksiski un cilvēkiem tie var izraisīt alerģisku reakciju, vai ādas kairinājumu, ziņo BBC.

Tā kā pagājusī ziema Eiropā bija ļoti silta, šo kāpuru ir saradies ārkārtīgi daudz. Jūlija beigās tie pārvēršas par tauriņiem, kas cilvēkiem jau ir gluži nekaitīgi.

Beļģijas pilsētā Luvenā vietējiem ugunsdzēsējiem nācies iznīcināt šo indīgo kāpuru ligzdu pirms rokkoncerta.

Kāpuru pulcēšanās labi novērojama arī Rūrē – blīvi apdzīvotā Vācijas reģionā. Tur slēgtas pat vairākas skolas un parki, lai speciālisti varētu droši iznīcināt šo kāpuru ligzdas ozolos.

2 līdz 3 centimetrus garie kāpuri vakaros garās virtenēs virzās uz koku galotnēm, kur var nodarīt ozoliem lielu kaitējumu, jo barojas no svaigām lapām.

Katram pieaugušam kāpuram ir līdz pat 700 tūkstošiem smalku matiņu, kurus pēc izkrišanas vējš var aiznest ļoti tālu.

Foto: Wikipedia.org

Fredenbaumparks Dortmundē apmeklētājiem bija slēgts trīs nedēļas, kad noskaidrojās, ka kāpuri apsēduši vairāk nekā 500 kokus. Parka vadība apgalvo, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, kāpuru invāzija ir krietni plašāka.

Ķīmiskās aizsardzības tērpos ģērbti darbinieki pa ugunsdzēsēju kāpnēm rāpās kokos līdz pašām galotnēm, lai iznīcinātu kāpuru ligzdas ar lodlampām vai putekļusūcējiem.

Arī Nīderlandē, salīdzinot ar pagājušo gadu, šo kāpuru ir ārkārtīgi daudz.

Internetā ļoti populārs kļuvis videoieraksts, kurā redzams, kā sieviete gados Enšedas pilsētā cīnās ar šiem kāpuriem, izmantojot celtniecības fēnu.

Kāpuri arī „okupējuši” gandrīz visu Luksemburgu, kur vietējās varasiestādes brīdinājušas cilvēkus būt piesardzīgiem. Tāpat šie kaitēkļi izplatījušies Korsikā un dažās Anglijas daļās, to skaitā vienā no Londonas rajoniem. Arī atsevišķus Spānijas reģionus skārusi šī sērga.

Ir arī citi kāpuru paveidi, piemēram, tādi, kas iecienījuši Vidusjūras priedes.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu