ASV un Irānas attiecību saasināšanās Eiropai var nozīmēt jaunu bēgļu vilni (8)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns
Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns Foto: EPA/Scanpix

Amerikas Savienoto Valstu un Irānas attiecību saasināšanās var izraisīt jaunu bēgļu krīzi Eiropā, brīdinājis Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns.

"Ja spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās turpinās saasināties, pastāv risks, ka trīs miljoni Irānā dzīvojošo afgāņu atstās šo valsti," viņš izteicies ziņu aģentūras DPA rīcībā nonākušajā komentārā, kas svētdien būs publicēts laikrakstā "Die Welt".

Kā uzskata ministrs, domājams, ka lielākā daļa no viņiem drošības situācijas dēļ neatgriezīsies Afganistānā, bet dosies uz Turciju un tālāk uz Eiropu.

"Pastāv risks, ka veidosies liels bēgļu vilnis, kas Eiropai radīs lielus izaicinājumus," prognozējis Aselborns.

Luksemburgas ministrs paudis viedokli, ka ASV prezidents Donalds Tramps pieļāvis "pilnīgu aplamību", pērn izstājoties no starptautiskās kodolvienošanās ar Teherānu un faktiski laužot šo līgumu, kurš Eiropai un pasaulei, viņaprāt, garantējis lielāku drošību.

Vienlaikus viņš aicinājis Irānu nepārkāpt šīs vienošanās galveno noteikumu un nesākt bagātināt urānu lielākā apjomā un augstākā līmenī, nekā kodolvienošanās to pieļauj.

Kā ziņots, Irānas prezidents Hasans Ruhani trešdien pavēstīja, ka Irāna no svētdienas paaugstinās urāna bagātināšanas līmeni, un kritizēja starptautiskās kodolvienošanās partnervalstis par to, ka tās nepilda solījumus veikt pasākumus, lai mazinātu ASV sankciju ietekmi uz Irānu.

"Līdz šim saskaņā ar [Starptautiskās atomenerģijas aģentūras] atzinumu Irāna pildījusi kodolvienošanās noteikumus, bet es no savas puses varu tikai brīdināt Teherānu no svētdienas nesākt bagātināt urānu augstākā līmenī par atļauto," piebildis Aselborns.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu