Grieķijā gaidāmas politiskās pārmaiņas: vēlēšanās uzvar opozīcijas konservatīvie

TVNET/LETA/AP/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Grieķijā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās opozīcijā esoša konservatīvā partija "Jaunā demokrātija" uzveikusi premjerministra Alekša Cipra vadīto kreisi populistisko partiju "Syriza", liecina provizoriskie rezultāti pēc vairāk nekā 90% balsu saskaitīšanas.

Pēc šiem rezultātiem, "Jaunā demokrātija" saņēmusi 38,8%, bet "Syriza" - 31,5% balsu.

Līdz ar to no Grieķijas parlamenta 300 vietām "Jaunā demokrātija nodrošinājusi 158 vietas, un tas partijas līderim Kiriakam Micotakim dod iespēju veidot valdību bez koalīcijas partneriem. Paredzams, ka jau pirmdien Micotakis stāsies premjerministra amatā.

"Syriza" jaunajā parlamentā būs pārstāvēta ar 86 deputātiem.

Centriski kreisā partija "Kustība par pārmaiņām" (KINAL) ieguvusi 8%, bet Komunistiskā partija - 5,3% balsu.

Savulaik populārā galēji labējā partija "Zelta rītausma" nav pārvarējusi 3% slieksni un parlamentā nav iekļuvusi.

"Es lūdzu spēcīgu mandātu, lai mainītu Grieķiju. Jūs to dāsni sniedzāt," televīzijā pārraidītajā uzvaras runā teica Micotakis.

51 gadu vecais Kiriaks Micotakis ir ievērojamas politiskās dinastijas pārstāvis. Viņa tēvs Konstantīns Micotakis bija premjerministrs, bet māsa Dora Bakojanni bija ārlietu ministre.

Ņemot vērā zaudējumu nesenajās Eiropas Parlamenta un municipālajās vēlēšanās, Ciprs bija spiests parlamenta vēlēšanas rīkot trīs mēnešus agrāk par plānoto.

Grieķijas trešā un pēdējā tautsaimniecības glābšanas programma beidzās pērn augustā, un kopš tā laika Grieķija ir atgriezusies starptautiskajos finansējuma tirgos, tomēr taupības politika, kas tika īstenota kreditoru prasību dēļ, iedzīvotājus sadusmojusi, un viņi ir gatavi jaunam līderim.

Vienošanās ar Ziemeļmaķedoniju par šīs bijušās Dienvidslāvijas republikas nosaukuma maiņu Cipra popularitāti mazināja vēl vairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu