Ārkārtīgi rets gadījums: dienvidkorejietis pārbēg uz Ziemeļkoreju (1)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Daudzi cilvēki riskē ar savu dzīvību, bēgot no totalitārās, militarizētās kodolvalsts Ziemeļkorejas uz kaimiņos esošo Dienvidkoreju. Laiku pa laikam kādam tas izdodas. Taču ārvalstu medijus pāršalcis gadījums, kad Dienvidkorejā dzīvojošs vīrietis devies pretējā virzienā, vēsta raidorganizācija BBC.

No Dienvidkorejas uz Ziemeļkoreju pārbēgušā Čhve Inguka vecāki to pašu izdarīja 80. gados.

Ziemeļkorejas valdības kanāli ziņo, ka Čhve turpmāk dzīvošot Ziemeļkorejā un nodarbosies ar abu Koreju apvienošanās jautājuma risināšanu.

Karš starp abām valstīm formāli joprojām nav beidzies, tāpēc dienvidkorejiešiem jāsaņem īpaša atļauja, lai dotos uz Ziemeļkoreju. Nav zināms, kā Čhve nokļuva Ziemeļkorejā, taču dienvidkorejiešu ziņu portāla "NK News" speciālists Olivers Hothems pieļauj, ka viņš varētu būt mērojis ceļu caur Ķīnu.

Čhve ir 73 gadus vecs Dienvidkorejas pilsonis, taču par viņa personīgo dzīvi un politiskajiem uzskatiem zināms maz. 

Tomēr viņa vecāki bija starp prominentākajiem dienvidkorejiešiem, kas jebkad pārbēguši uz Ziemeļkoreju. Viņa tēvs Čhve Toksins 60. gados bija Dienvidkorejas ārlietu ministrs. 70. gados Čhve Toksins emigrēja uz ASV un kritiski iestājās pret Paka Čonhi militāro valdību. Vēl desmit gadus vēlāk Čhve Toksins ar sievu pārbēga uz Ziemeļkoreju un tika uzņemti turienes politiskajā elitē.

Ziemeļkorejā izplatīti materiāli, kā valsts amatpersonas uzņem Čhve Inguku. Viņš Ziemeļkorejas propagandas kanālam "Uriminzokkiri" sacīja, ka pārcelšanās uz dzīvi Ziemeļkorejā esot "ceļš, kādā varu aizsargāt savu vecāku pēdējo gribu". 

"Esmu nolēmis pārcelties uz pastāvīgu dzīvi Ziemeļkorejā, kaut arī tas nācis novēloti," teica Čhve.

Viņš pēdējos gados vairākkārt saņēma atļauju doties braucienos uz Ziemeļkoreju, tai skaitā uz savas mātes bērēm 2016.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu