"Nulles grādu zona": pasaulē popularitāti iekaro atturībnieku bāri (15)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: instagram.com/van_tieu

Bārs bez alkohola - izklausās pēc divām nesavienojamām lietām. Taču Ņujorkas stilīgākajos rajonos un citviet pamazām parādās tieši šādi atturībnieku bāri, pēc kuros baudītajiem kokteiļiem nav jāsatraucas par paģirām nākamajā rītā.

Nesen Bruklinā atvērtais bārs "Getaway" izskatās pēc mājīgas, "Instagram" bildēm piemērotas vietas, kur nobaudīt kokteili. Tie ir vairāki, katrs maksā ap 13 eiro; sastāvā ir dažādu augļu sulas, sīrupi un tamlīdzīgi.

Tajos neatrast vienīgi grādīgās dziras. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

psssst, we’re open! drinks only, for now. 5pm - midnight.

A post shared by Getaway (@getawaybrooklyn) on

Tādās metropolēs kā Ņujorka vai Londona, kur grūti atļauties plašu dzīvokli, viesistabas funkciju nereti pilda bāri. Bet ko darīt tiem, kuri draugu lokā grib pasēdēt bez alkohola lietošanas?

Viens no "Getaway" dibinātājiem Sems Toniss stāsta, ka bezalkoholiskā bāra ideja esot radusies pirms trim gadiem, kad viņš kādu vakaru vēlējies iziet ārpus mājām ar brāli atturībnieku. "Ņujorkā nebija daudz naktsdzīves iespēju, kas negrozījās ap alkoholu vai nemēģināja kādā veidā uzspiest dzeršanu," intervijā raidorganizācijai BBC saka Toniss.

"Jo vairāk runāju ar cilvēkiem - gan atturībniekiem, gan alkohola lietotājiem -, jo stiprāka kļuva sajūta, ka šāda vieta ir vajadzīga."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

m o c k t a i l b a r

A post shared by ❖ LZ (@especialli) on

Toniss un līdzdibinātāja Regīna Dellea bāru veidoja kā "nulles grādu zonu" - tajā netiek tirgots pat bezalkoholiskais alus ar niecīgu alkohola daudzumu, piemēram, 0,5%.

"Esam tik 0%, cik cilvēcīgi iespējams," skaidro Toniss. "Ja esi atturībnieks vai vienkārši nevēlies apkārt just alkohola smaku, šeit būsi drošībā."

Tomēr interjerā un dzērienu noformējumā ieturēta atmosfēra, kas raksturīga labam kokteiļbāram.

Atturībnieku bāri parādījušies arī citviet. ASV Menas un Ilinoisas štatā viesus uzņem "Vena's Fizz House", Londonā atvērts jau trešais "Redemption" bezalkoholiskais bārs, bet janvārī šo sarakstu papildināja "The Virgin Mary" Īrijas galvaspilsētā Dublinā.

Bezalkoholisko bāru aizsākumi meklējami 19. gadsimta beigās, kad Lielbritānijā aktuāla kļuva atturībnieku kustība. Tomēr mūsdienu 0% bāros laipni aicināti ir visi - gan atturībnieki, gan tie, kuri vienkārši negrib nākamajā rītā cīnīties ar paģirām.

"Nekas šajā vietā nenorāda, ka tev obligāti jābūt nedzērājam vai ka nedrīksti pēc tam aiziet uz citu bāru un dzert tekilas šotus," norāda "Getaway" īpašnieks. "Šī nav tikai atturībniekiem paredzēta vieta."

Tā dēvētās mileniāļu paaudzes pārstāvji, īpaši lielajās pilsētās dzīvojošie, sāk pārdomāt savas attiecības ar alkoholu, liecina pētījumi. Šai grupai pieder 32 gadus vecā Loreleja Bandrovšči, kura rīko "Listen Bar" - pop-up ballītes bez alkohola.

"Bāri ir atpūtas vieta, un mums iemācīts domāt, ka alkohols ir neatņemama šīs atpūtas sastāvdaļa. Tas ir ļoti atbrīvojoši - izveidot vidi, kurā trakulīga ballītes atmosfēra nenoved pie paģirām un nespējas atcerēties piedzīvoto," skaidro Bandrovšči. 

Viņas rīkotajās ballītēs viesi nereti dejo uz galdiem un no visas sirds dzied karaoki, kaut arī nav izdzēruši ne pilītes alkohola.

Bandrovšči norāda, ka neesot pilnīga atturībniece. Taču, kad viņa uz mēnesi atteicās no alkohola lietošanas, pamanīja, ka nedzērājiem ir maz iespēju nobaudīt gardu kokteili, ja viņi izgājuši izklaidēties ar draugiem. Parasti jāsamierinās ar kokakolu vai citu atspirdzinošu dzērienu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

t h e O% ?

A post shared by ❖ LZ (@especialli) on

"Lai izveidotu kultūru, kurā [izklaides vietās] var dzert un var nedzert, mums jāsvin izvēle nedzert. Tai vajadzētu atvēlēt tikpat daudz vietas kā izvēlei dzert; šīm vietām jābūt piesaistošām, jautrām un tādām, uz kurām gribas aiziet," viņa stāsta. "Es gribēju izveidot kaut ko, kā mūsu kultūrā trūkst, un patiešām gribēju izmainīt valdošo kultūru.

Statistikas dati liecina, ka 2016.gadā Lielbritānijā tikai 56,9% cilvēku, kas vecāki par 16 gadiem, iepriekšējās nedēļas laikā bija lietojuši alkoholu. Šogad ASV veiktā pētījumā atklājās, ka 52% amerikāņu kādreiz pagātnē centušies ierobežot savu alkohola patēriņu.

Ņujorkas Griničvilidžas slavenā kokteiļbāra "Existing Conditions" pārstāvji norāda, ka bezalkoholiskie kokteiļi veido apmēram 20-30% no visu pārdoto dzērienu skaita.

Atturībnieku bāri ne vienmēr spējuši izturēt konkurenci. 2015.gadā Oklendā tika atvērts bezalkoholiskais bārs, ko nācās slēgt jau pēc piecām nedēļām. Tomēr "Getaway" dibinātāji uz nākotni skatās optimistiski. 

"Katru dienu domāju, vai kāds vispār atnāks, bet pēc 20 minūtēm bārs ir pilns," saka Dellea. Tur pulcējas visdažādākie apmeklētāji - ziņkārīgi vietējie, grūtnieces un nelokāmi atturībnieki.

"Uz šejieni var nākt jebkurš, bet visiem te obligāti nav jābūt," norāda Toniss. "Ir miljons dažādu iespēju. Ja kādam mūsu bārs nepatīk, viss kārtībā. Lai tā būtu. Bet lai nāk tie, kuri vēlas šeit būt."

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu