VVD: "Daugavpils ūdens" nelegālā izgāztuve kaitējumu videi nav nodarījusi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš Foto: Ivars Soikāns/LETA

Pašvaldības SIA "Daugavpils ūdens" februārī atklātā nelegālā izgāztuve Spaļu ielā kaitējumu videi nav nodarījusi, pauda Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

VVD ir noslēdzis pārbaudi par atkritumu uzglabāšanai neparedzētā vietā no "Daugavpils ūdens" piederoša transportlīdzekļa izbērtām automazgātavas un pilsētas lietus kanalizācijas kolektoru smilšu uztvērēju smilšu nogulsnēm. Atkritumi izbērti aptuveni divu kubikmetru apjomā. VVD Daugavpils reģionālās vides pārvaldes (RVP) inspektori secinājuši, ka pārkāpums ir maznozīmīgs, kaitējums videi nav nodarīts.

Pēc VVD uzdevuma komunālais uzņēmums ir sakārtojis piesārņoto teritoriju Spaļu ielā.

Tāpat, turpinot "Daugavpils ūdens" uzraudzību, Daugavpils RVP ir uzdevusi uzņēmumam veikt uzlabojumus atkritumu apsaimniekošanā - attīrīt no smilšu nosēdumiem lietus notekūdeņu attīrīšanas iekārtu Daugavpilī, Vidzemes ielā 28, un aprīkot to ar naftas produktus absorbējošām bonām, kā arī nodrošināt, ka smilšu ūdeņu pieņemšanas sūknētavā Daugavpilī, Daugavas ielā 32, smilšu ūdeņus būtu iespējams pieņemt visu gadu. Tāpat uzņēmumam ir arī jāiesniedz VVD notekūdeņu noliešanas punkta Daugavpilī, Dunduru ielā 5a, apsekošanas rezultāti un plānoto pasākumu plāns, lai nodrošinātu visu pilsētā savākto decentralizēto notekūdeņu uzskaiti.

Savukārt pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (S) aģentūru LETA informēja, ka pašvaldība gatavojas vērsties tiesā, lai no bijušā "Daugavpils ūdens" valdes locekļa Ģirta Kolendo piedzītu zaudējumus 2500 eiro, kas radušies, uzņēmumam samaksājot pašvaldības Administratīvās komisijas piespriesto sodu par nelegālo izgāztuvju veidošanu.

Jau vēstīts, ka Daugavpils domes Administratīvā komisija pašvaldības kapitālsabiedrībai "Daugavpils ūdens" par nelegālo izgāztuvju veidošanu piemērojusi 2500 eiro naudas sodu. Sods noteikts, pamatojoties uz Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 58.pantu par gaisa, zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu piesārņošanu ar notekūdeņiem, ķīmiskām vielām, tai skaitā bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā. Par to paredzēts sods no 350 līdz 2900 eiro.

Elksniņš klāstīja, ka sods piemērots, ņemot vērā VVD un pilsētas Pašvaldības policijas apkopoto informāciju par konstatētajiem pārkāpumiem.

"Sods ir bargs, un tā būs zīme, ka gadījumā, ja noteikumus pārkāps valsts amatpersonas, pašvaldības amatpersonas, pašvaldības uzņēmumi, tie tiks saukti pie atbildības tāpat kā jebkurš cits," apgalvoja domes priekšsēdētājs.

Ziņots arī, ka februāra sākumā pēc iedzīvotāju sniegtās informācijas sākta pārbaude par "Daugavpils ūdens" veidotām nesankcionētām bīstamo atkritumu apglabāšanas vietām. Reaģējot uz iedzīvotāju sūdzību, Daugavpils dome sadarbībā ar policiju un VVD konstatēja, iespējams, pretlikumīgas darbības, kas piesārņo apkārtējo vidi Daugavpils administratīvajā teritorijā. Domē secināts, ka tās kapitālsabiedrība "Daugavpils ūdens" ilgākā laika periodā veidojusi nesankcionētas atkritumu apglabāšanas vietas, aprokot tajās bīstamos sadzīves atkritumus.

Vēlāk no amata atbrīvots uzņēmuma valdes loceklis Kolendo un vēl vairāki darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu