Dzimis laimes krekliņā: amerikānis izdzīvo, kaut Pamplonā vērša rags caurdur viņa kaklu (4)

"Sajūsma pārvērtās bailēs par dzīvību."
TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Džeremijs Alvaress
Džeremijs Alvaress Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu jurists Džeimijs Alvaress gribēja tikt pie interesanta pašiņa no Spānijas slavenā Pamplonas vēršu skrējiena, bet attapās par mata tiesu no nāves, kad vērša rags uzšķērda viņa kaklu. Brīnumainā kārtā visi svarīgākie asinsvadi palika neskarti, tāpēc Alvaress no slimnīcas gultas varēja aģentūras AP žurnālistiem pastāstīt par piedzīvoto.

Amerikānis norāda, ka svētdienas rītā piedzīvoto nekad neaizmirsīšot. Viņš piedalījās Sanferminas festivāla tradicionālajā vēršu skrējienā Pamplonā, kurā līdzas vairākiem pustonnu smagajiem, muskuļotajiem dzīvniekiem skrien simtiem asu izjūtu meklētāju. 

Lai arī Pamplonas skrējienā neviens nāves gadījums nav fiksēts kopš 2009.gada (kad vērsis ar ragu uzšķērda kāda skrējēja kaklu), tomēr dažādi asiņaini savainojumi ir ierasta parādība.

"Prieks un sajūsma par atrašanos vēršu tuvumā strauji pārvērtās izbīlī, reālās bailēs par manu dzīvību," atklāj 46 gadus vecais Alvaress, kurš strādā par advokātu Kalifornijas štatā.

Vērsis viņu nogāza no kājām un iedūra ragu vīrietim kaklā. Faktu, ka Alvaress izdzīvoja, ārsti nodevēja par "vairāk nekā brīnumainu". Vērsis ar ragu dziļi uzšķērda vīrieša kaklu un ielauza vaiga kaulu, tomēr netrāpīja nevienam no svarīgākajiem asinsvadiem. 

Pats Alvaress ievainojumu nopietnību sāka apzināties tikai tad, kad pielika roku pie kakla un redzēja, ka tā mirkst asinīs.

"Dažu sekunžu laikā manā prātā šaudījās miljons domu, viena no tām - ka es varētu nomirt," slimnīcā stāsta Alvaress.

Foto: AP/Scanpix

Vīrietis atklāj, ka sākotnēji nemaz neesot plānojis piedalīties vēršu skrējienā. Alvaresu ģimenes brauciena mērķis bija dēla futbola spēle citā Spānijas pilsētā, bet Pamplona bija pa ceļam. Alvaress ar sievu un meitu piestāja, lai uzmestu aci slavenajam Sanferminas festivālam. Ģimenes sievietes sāka celt iebildumus, kad viņš vēlējās piedalīties vēršu skrējienā. Tomēr Alvaress viņas nepaklausīja.

Lielāko daļu no 850 metrus garā maršruta Alvaress skrēja priekšā vēršiem. Taču, tuvojoties distances noslēgumam pie vēršu cīņu arēnas, dzīvnieki bija viņu panākuši.

Lai pasargātos no neprognozējamajiem vēršiem, Alvaress pakāpās uz žoga un arēnā atgriezās tikai tad, kad domāja, ka briesmas jau garām. Viņš tikai gribēja uzfilmēt "piecu sekunžu video, kurā pasaku - te nu es esmu, es to izdarīju"!

Viens no vēršiem sāka joņot uz viņa pusi. "Nekad neesmu izjutis neko, kas līdzinātos sadursmei. Jutos tā, it kā mani būtu notriekusi mašīna vai "smagais"," stāsta Alvaress. "Es neko nesapratu, biju ļoti apdullis. Nezināju, uz kuru pusi iet."

Pamplonas skrējienā piedalās vērši, kuru svars ir apmēram 500 līdz 600 kilogrami.

GALERIJA: Spānijā sākas ikgadējais Pamplonas vēršu skrējienu festivāls

Kāds cilvēks sagrāba Alvaresu aiz rokas un cauri pūlim aizvilka pie mediķiem. Iespējams, svešinieks izglāba amerikāņa dzīvību. Viņam svētdien tika veikta steidzama operācija. Vīrieša stāvoklis bija stabils, un gaidāms, ka viņu ļoti drīz izrakstīs no slimnīcas.

Šogad Sanferminas festivālā smagi cieta arī 23 gadus vecais amerikānis Ārons Frolihers no Kentuki, kuru vērsis uzmeta gaisā un ar ragu uzšķērda kāju. 

Svētdien medicīniskā palīdzība kopumā tika sniegta 53 cilvēkiem.

Foto: AFP/SCANPIX

Festivāls ik gadu izpelnās kritiku par sliktu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Arī šogad pirms pasākuma notika dzīvnieku aizstāvju protesti. 

Neskatoties uz aktīvistu iebildumiem, Pamplonas vēršu skrējienu un cīņas deviņu dienu garumā ik gadu apmeklē apmēram viens miljons cilvēku.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu