Trīs gadu laikā Igaunijas bankas lauzušas līgumus ar 1800 aizdomīgiem klientiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas Policijas un robežsardzes dienesta Finanšu izlūkošanas nodaļa 2016.-2018.gadā saņēmusi vairāk nekā 1800 ziņojumu no bankām par to, ka tiek lauztas līgumattiecības ar klientiem, jo pastāv aizdomas par naudas atmazgāšanu vai uzticamības pārbaudes procesā nav iespējams iegūt pietiekamu informāciju par klienta darbībām.

Par to liecina otrdien publiskotais neatkarīgās institūcijas ziņojums.

Gada pārskatā norādīts, ka tādu ziņojumu lielais skaits no vienas puses liecina, ka atsevišķas bankas veic pasākumus risku mazināšanai, bet no otras puses tas parāda, ka pastāv būtiski riski un klienti, kas veic riskantus vai aizdomīgus darījumus.

No kredītiestādēm 2016.gadā saņemti 490 ziņojumi par klientu attiecību izbeigšanu, 2017.gadā tādu bija 722, bet 2018.gadā - 611, kas nozīmē, ka trīs gadu laikā kopumā saņemti 1823 tādi ziņojumi.

Gan Finanšu uzraudzības pārvalde, gan Finanšu izlūkošanas nodaļa iepriekš ir apstiprinājusi, ka pēdējos gados Igaunijā būtiski samazinājušies naudas atmazgāšanas riski, kas saistīti ar liela apmēra pārrobežu darījumiem.

"Risku samazinājumu var apliecināt ar to, ka Finanšu izlūkošanas nodaļā ir mazāk gadījumu un iesaistītās summas ir būtiski mazākas nekā dažos iepriekšējos lielākajos gadījumos. Tas, ka vairāki nozīmīgi spēlētāji banku sektorā ir mīkstinājuši naudas atmazgāšanas riskus, arī atspoguļojas nodaļas saņemto ziņojumu skaitā," lasāms gadagrāmatā.

Finanšu izlūkošanas nodaļa norādīja, ka naudas atmazgāšanas risku līmenis un to mazināšanas sākums un temps ir atšķirīgs dažādās Igaunijas bankās, tādēļ iepriekšminētie secinājumi nav attiecināmi uz visām Igaunijas tirgū strādājošām bankām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu