Eiropieši aicina Irānu "bez kavēšanās" mainīt lēmumu par urāna bagātināšanu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas prezidents Hasans Ruhani
Irānas prezidents Hasans Ruhani Foto: AP/Scanpix

Vācija, Francija, Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) otrdien paudušas "dziļas bažas" par Irānas aktivitātēm urāna bagātināšanas jomā, pārkāpjot kodolvienošanās saistības un aicinājušas Teherānu mainīt lēmumu "bez kavēšanās".

Irānas valdība svētdien pavēstīja, ka sāks urāna bagātināšanu, pārsniedzot 3,67% līmeni, par ko tika panākta vienošanās 2015.gada dokumentā.

Vienošanās mērķis ir nepieļaut, ka Teherāna iegūst kodolieročus, vienlaikus atceļot Irānai noteiktās sankcijas. Tomēr ASV pērn vienpusējā kārtā no vienošanās izstājās, Irānai no jauna nosakot smagas sankcijas, nopietni iedragājot darījumus ar Irānu.

Pārējās vienošanās puses, ieskaitot Krieviju un Ķīnu, centušās uzturēt vienošanos pie dzīvības.

Pirmdien Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) apstiprināja, ka Irāna pārsniegusi urāna bagātināšanas 3,67% robežu.

"Mēs paužam dziļas bažas par to, ka Irāna pārkāpusi vairākas savas Kopējā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) saistības," teikts Francijas, Vācijas un Lielbritānijas, kā arī ES augstās ārlietu pārstāves Federikas Mogerīni paziņojumā, kodolvienošanos dēvējot tās oficiālajā vārdā.

"Irāna apliecinājusi, ka tā vēlas palikt JCPOA. Tai ir jārīkojas atbilstoši, izbeidzot šīs aktivitātes un bez kavēšanās atgriežoties pie JCPOA ievērošanas," teikts paziņojumā.

Viņi aicināja nekavējoties sasaukt atlikušo vienošanās pušu sanāksmi.

"Mēs aicinām visas puses rīkoties atbildīgi, lai deeskalētu pašreizējo spriedzi ap Irānas kodolaktivitātēm," teikts paziņojumā.

Irāna gadu pēc ASV izstāšanās no kodolvienošanās paziņoja, ka zaudējusi "stratēģisko pacietību", un paudusi neapmierinātību ar pārējām līguma dalībvalstīm, jo tās neesot nodrošinājušas Teherānai solītos ekonomiskos ieguvumus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu