ASV Slepenais dienests ieskicē uzbrukumu sarīkotāju psiholoģisko portretu (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Gandrīz visi cilvēki, kas pērn ASV sarīkoja uzbrukumus skolām, lūgšanu vietām vai uzņēmumiem, iepriekš bija izteikuši draudīgus vai satraucošus paziņojumus, konstatēts ASV Slepenā dienesta ziņojumā par šiem uzbrukumiem.

Slepenais dienests izpētīja 27 incidentus sabiedriskās vietās, kuros 2018.gadā nogalināts 91 cilvēks un ievainoti 107. Starp tiem bija apšaude vidusskolā Floridas štata Pārklendas pilsētā, kurā tika nogalināti 17 un ievainoti 17 cilvēki, un uzbrukums ar cilvēku upuriem Dzīvības koka sinagogai Pitsburgā.

Trešdaļa no šiem uzbrucējiem iepriekš bija iesaistīti nopietnā sadzīves vardarbībā, un divām trešdaļām bija psihiskās veselības problēmas.

Ziņojumā tika analizēti uzbrukumu sarīkošanas laiki, to vietas, izmantotie ieroči un uzbrucēju stresa faktori, kā arī notikumi, kas noveduši līdz šiem incidentiem, lai labāk izprastu, kā šādi uzbrukumi izceļas un kā tos novērst.

Slepenā dienesta Nacionālo draudu izvērtēšanas centrs, kas veica šo pētījumu, seminārā otrdien par to informēja policiju, sabiedriskās drošības un skolu amatpersonas.

Ziņojumā tika iekļauti incidenti, kuros sabiedriskā vietā ievainoti vismaz trīs cilvēki.

Vairums uzbrucēju bija vīrieši vecumā no 15 līdz 64 gadiem. 67% uzbrucēju bija psihiskās veselības problēmas, bet no viņiem tikai 44% bija noteikta diagnoze vai bija zināms, ka viņi ārstējušies.

Lielākā daļa uzbrukumu notika nedēļas vidū. Vairāk nekā pusei uzbrucēju bija aizvainojums pret dzīvesbiedru vai ģimenes locekli, personīga rakstura strīds vai konflikts darbavietā.

Gandrīz pusē visu gadījumu uzbrucējs iepriekš izraudzījās mērķi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu