Zelenskis atceļ Ukrainas Neatkarības dienas militāro parādi (21)

Izpelnās gan uzslavas, gan nopēlumu
TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis par lēmumu atcelt ikgadējo militāro parādi Ukrainas Neatkarības dienā 24.augustā, tai paredzēto summu izmaksājot karavīriem prēmijās, vēsta raidorganizācija BBC. 

Kamēr daļa sabiedrības slavē Zelenska lēmumu, citi pārmet, ka konflikta laikā šādas parādes esot nepieciešamas. 

"Parasti mēs 24.augustā rīkojam militāro parādi. Tādu pompozu un nepavisam ne lētu. Domāju, ka šogad to naudu labāk izdalīt mūsu varoņiem," teica Zelenskis.

"Tāpēc esam pieņēmuši lēmumu 300 miljonus grivnu [10,4 miljonus eiro] sadalīt prēmijās visiem mūsu karavīriem."

Zelenskis norādīja, ka Neatkarības dienas svinības tik un tā notiks, taču "būs jauns formāts".

Ukrainas Neatkarības dienas militārās parādes notiek kopš 1991.gada, taču ne katru gadu. Tomēr šis būs pirmais gads kopš 2014.gada Krievijas iebrukuma Ukrainā, kad militārā parāde tiks izlaista.

Daļa sociālo tīklu lietotāju ziņas uzņēma pozitīvi. "Beidzot sapratīga attieksme pret militāro parādi kara laikā. Tas ir vislabākais lēmums," pie Zelenska paziņojuma raksta kāds interneta lietotājs.

"Ģeniāla ideja!" piebalso cits. "Tāds prezidents mums ir vajadzīgs - neizmet naudu vējā, bet tērē to cilvēkiem noderīgā veidā."

Zelenska lēmumu komentējis arī viņa priekšgājējs Petro Porošenko. "Militārā parāde - tas nav tikai laiks un pasākums, kurā armija atskaitās tautas priekšā. Par attālumu, kas noiets gada laikā kopš iepriekšējās parādes. Tas ir arī pasākums, kurā tautai ir iespēja godināt un izrādīt cieņu savai armijai," norāda Porošenko.

"Militārā parāde - tā ir iespēja mums, civilajiem, pateikties karavīriem par neatkarību," uzskata Ukrainas Nacionālās piemiņas institūta direktors Vladimirs Vjatrovičs. "Tas ir kopīgs "Slava Ukrainai!", pilns lepnuma par to, ka esam nosargājuši savu neatkarību no vienas no stiprākajām [pasaules] armijām."

"Neatkarības dienas militārās parādes atcelšana - trekns stratēģiskais mīnuss," komentē Ukrainas Augstākās radas pirmā vicespīkere Irīna Geraščenko. "Šī parāde bija nepieciešama civilistiem, lai redzētu, kā mainās Ukrainas armija, kā tā uzkrāj spēkus, kā modernizējas. Parāde bija vajadzīga arī karavīriem, lai ar lepnumu soļotu pa galveno prospektu un parādītu savu spēku."

Lēmuma kritiķi arī norādījuši, ka par spīti parādes atcelšanai it kā taupības nolūkos, Zelenskis nesen nācis klajā ar ieceri pārcelt prezidenta administrācijas ēku, kas izmaksās dārgi.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu