Atsakoties no piedāvājuma viņu aizrotēt citā amatā, DAP vadītājs aiziet no darba (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks
Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks Foto: Ieva Čīka/LETA

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) ģenerāldirektoram Jurim Jātniekam nav bijis pieņemams reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (AP) amata maiņas jeb "rotācijas" piedāvājums, tāpēc Jātnieks parakstījis abpusēju vienošanos par amata atstāšanu šī gada 15.jūlijā, aģentūru LETA par Jātnieka nostāju informēja DAP.

Jātnieks pauda, ka viņam nebija pieņemams ministra piedāvājums turpināt darbu citā valsts institūcijā. "Vienošanās parakstīšana par darba attiecību izbeigšanu bija mana principiāla izšķiršanās," norāda Jātnieks.

Lēmumu nepiekrist rotācijai viņš skaidro ar to, ka darba mūžu ir veltījis dabas saglabāšanai Latvijā. "Mana pieredze un līdzšinējo darba gadu desmitu sasniegumi, veidojot un vadot Teiču dabas rezervātu, nozīmīgus starptautiskus "LIFE" programmas un Eiropas Reģionālā attīstības fonda projektus un visbeidzot Dabas aizsardzības pārvaldi, ir saistīti ar dabas aizsardzību. Mana misija ir Latvijas bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas veicināšana," uz aspektiem, kas ietekmēja viņa lēmumu, atsaucās Jātnieks.

"Iespējams, ir aprindas, kam var nepatikt mūsu atklātais vēstījums par dabas stāvokli un saglabāšanu, ko paužam publiskajā telpā. Taču uzskatu par savu pienākumu vērst uzmanību uz to, ka dabas vērtību stāvoklis Latvijā nav izcils un samazinās, it īpaši pļavās un mežos," sacīja DAP vadītājs.

Pēc viņa paustā, visas Latvijas dabas vērtību inventarizācijas divu sezonu rezultāti rāda, ka teicamā stāvoklī ir vien 5-7% no tām dabas vērtībām, biotopiem, kas vispār uzskatāmi par vērtībām. Viņš teica, ka Latvijā ir tikai ap 12% īpaši aizsargājamu Eiropas nozīmes dabas teritoriju no valsts kopplatības un tas ir trešais zemākais rādītājs Eiropas Savienībā. Turklāt ne visu sugu un biotopu pienācīgu aizsardzību iespējams nodrošināt pat nacionālajos parkos, liegumos un rezervātos, apgalvoja Jātnieks.

Viņš norādīja, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Vides ekspertu komisija savā ziņojumā Latvijai uzsvēra, ka dabas aizsargājamajām teritorijām Latvijā "pastāvīgi trūkst gan cilvēkresursu, gan finanšu līdzekļu" un šajā jomā ir jādara daudz vairāk. "Regulāri dzirdam, ka tiek izcirstas alejas, pat dižkoki, apzināti postītas reto un aizsargājamo putnu ligzdas," teica Jātnieks, uzsverot, ka runa ir par unikālām vērtībām, kas zūd un ko cilvēce bieži vien vairs nekad nespēs atgūt un radīt.

DAP izplatītajā paziņojumā arī minēts Jātnieka darbības laikā paveiktais.

Kā ziņots, otrdien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija paziņoja, ka Pūce un Jātnieks vienojušies par darba attiecību pārtraukšanu no 15.jūlija. Ministrs pauda pateicību Jātniekam par ieguldījumu dabas aizsardzības politikas veidošanā un īstenošanā.

Jātnieks DAP vadīja kopš 2017.gada aprīļa. Viņš šim amatam tika izraudzīts konkursa kārtībā.

Iestādei drīzumā tiks meklēts jauns vadītājs, kuram būs jānodrošina laba iestādes pārvaldība un efektīva tās kompetencē esošo jautājumu risināšana, kā ar iestādes darbības stratēģiskās attīstības plānošana un organizēšana, skaidroja ministrijā.

Pūce skaidroja, ka izvēlēties jaunu vadītāju likums ļauj divos veidos - vai nu uz rotācijas principa, kad šajā amatā tiek iecelts kāds cits profesionāli atbilstošs cilvēks no valsts pārvaldes, vai arī rīkojot atklātu konkursu. Ministrs norādīja, ka sākumā "skatīšos uz valsts pārvaldes resursiem", jo iestāde un tās darbs ir ļoti sarežģīts un ar daudziem uzdevumiem, tāpēc nepieciešams atrast jaunu vadītāju, kam ir atbilstošas vadības prasmes, tajā skaitā arī pārmaiņu vadības pieredze.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu