"Islāma valsts" Erdoganam velta draudīgu video (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" trešdien izplatītā video draudējis Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam, brīdinot, ka atrašanās kopā ar "krustnešiem" nepaglābs viņu no "kalifāta karavīriem".

"Hei, Erdogan, iedomīgais Turcijas tirān! Nedomā, ka kalifāta karotāju zobeni ir tālu no tevis," turku valodā sacīja viens no kaujiniekiem, kuram līdzās bija divi vīrieši ar ložmetējiem.

Sejas paslēpuši aiz maskām, kaujinieki video zvērēja uzticību grupējuma līderim Abu Bakram al Bagdadi. Fonā bija redzams "Islāma valsts" karogs un reaktīvā prettanku šautene.

"Ņem vērā - tas, ka tu esi kopā ar krustnešiem, nepalīdzēs tev pret kalifāta karavīriem," sacīja vīrietis, vēršoties pie Erdogana.

Pirms nepilniem trim mēnešiem izplatītā video al Bagdadi bija redzams, turot mapi ar uzrakstu "Turcijas vilajets" (t.i. "Turcijas province"). Šādas mapes parādīšanās video tad tika skaidrots ar iespējamu uzbrukumu īstenošanu un darbības paplašināšanu Turcijā.

Arī trešdienas video nosaukums ir "Turcijas vilajets".

Pēdējais lielais "Islāma valsts" uzbrukums Turcijā notika 2017.gadā Jaungada svinību laikā Stambulas naktsklubā. Toreiz dzīvību zaudēja 39 cilvēki.

Jūnijā Turcijā operāciju gaitā tika aizturēti 20 iespējamie "Islāma valsts" kaujinieki, kas esot plānojuši tuvākajā laikā sarīkot teroraktus, vēstīja ziņu aģentūra "Anadolu".

Grupējums "tupinās cīņu, līdz mēs nebūsim padarījuši Allāha reliģiju pa valdošo visā pasaulē", video sacīja vīrietis, norādot, ka nozīme ASV operācijām Sīrijā un Irākā pret grupējumu bijusi mazāka, nekā to pieņemts uzskatīt.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu