Sudānas Pagaidu militārā padome paziņo par valsts apvērsuma izjaukšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Sudānā valdošā Pagaidu militārā padome ceturtdienas vakarā paziņoja, ka novērsusi valsts apvērsuma mēģinājumu. Par apvērsuma mēģinājuma plānošanu aizturēti 12 virsnieki un četri kareivji.

"Virsnieki un kareivji no armijas un Nacionālā izlūkošanas un drošība dienesta, no viņiem daži atvaļināti, mēģināja veikt apvērsumu," valsts televīzijā sacīja Pagaidu militārās padomes loceklis ģenerālis Džamals Omārs.

"Regulārie [bruņotie] spēki spēja novērst apvērsumu," viņš sacīja.

Pēc Omāra teiktā, no 12 aizturētajiem virsniekiem pieci ir atvaļināti un tiek meklēts apvērsuma mēģinājuma galvenais organizētājs.

"Šis bija mēģinājums bloķēt vienošanos, kuru panāca Pagaidu militārā padome un Alianse par brīvību un pārmaiņām, kuras nolūks ir pavērt ceļu Sudānas tautai, lai tā varētu sasniegt savu prasību izpildi," sacīja Pagaidu militārās padomes loceklis.

Jau ziņots, ka Pagaidu militārā padome un opozīcija pirms nedēļas panāca vienošanos par varas sadali pārejas posmā līdz vēlēšanām. Abas puses vienojās izveidot valsts pārvaldes padomi, kuras prezidents rotācijas kārtībā būs militārpersona vai civilists. Paredzēts, ka šī padome vadīs valsti vismaz trīs gadus. Plānots arī izveidot neatkarīgu tehnokrātu valdību, kā arī veikt izmeklēšanu par jūnija notikumiem, kad, Hartūmā izklīdinot protestētājus pret militāro pārvaldi, tika nogalināti vairāk nekā 100 cilvēki.

Ceturtdienas vakarā un naktī uz piektdienu Pagaidu militārās padomes un opozīcijas pārstāvji tikās Hartūmā un apsprieda, kā īstenot šo vienošanos. Nākamā tikšanās paredzēta sestdien.

Pagaidu militārā padome pārvalda valsti, kopš bruņotie spēki 11.aprīlī gāza prezidentu Omāru al Baširu pēc vairākus mēnešus ilgiem Bašira valdības pretinieku protestiem. Baširs nāca pie varas militārajā apvērsumā 1989.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu