Lielais Brālis tevi vēro: Nīderlandē noplūst "Google" virtuālā asistenta ierakstītās sarunas (2)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pēdējos gados mājokļos arvien biežāk ienāk virtuālie asistenti - kompānijas "Apple" izveidotā Siri, "Amazon" Aleksa un "Google Assistant". Viedierīcēs instalētās mākslīgā intelekta programmas, ko visbiežāk darbina ar balss komandām, spēj sameklēt informāciju internetā, atgādināt par ieplānotajiem notikumiem, uzlikt mūziku un tamlīdzīgi. Šīs tehnoloģijas jau kopš to izgudrošanas raisījušas bažas par iespējamo noklausīšanos, kas tagad īstenojušās Nīderlandē - tur nopludināti vairāk nekā 1000 "Google Assistant" audioieraksti ar cilvēku privātajām sarunām pašu mājās, vēsta "The Guardian".

Ieraksti nonāca Beļģijas sabiedriskā medija VRT rīcībā. 

"Google Assistant" ierakstu sāk, kad lietotājs to "pamodina" ar balss komandu (piemēram - "hei, "Google"!"). Taču VRT veiktā analīze liecina, ka 153 no nopludinātajiem audioierakstiem sākti nejauši bez attiecīgās balss komandas, tātad lietotāji nav zinājuši, ka viņu teiktais tiek ierakstīts.

Kompānija "Google" atzinusi, ka tās līgumstrādniekiem esot pieejama daļa ierakstu, lai varētu uzlabot virtuālā asistenta spēju saprast akcentus un tamlīdzīgi. Tas esot atrunāts pakalpojuma lietošanas noteikumos. Ierakstīšanu var atslēgt, bet tādā gadījumā tiks zaudēta liela daļa personalizācijas iespēju.

"Google" pārstāvis portālam "Wired" norādīja, ka darbinieki apstrādājot tikai 0,2% no visiem "Google Assistant" veiktajiem ierakstiem un ka failiem neesot pievienota nekāda identificējoša informācija.

Tomēr VRT analīze liecina, ka audioierakstos izskan identificējoša informācija. Nopludinātajos audioierakstos izskanējusi kāda lietotāja adrese, bet citos skartas privātas tēmas - ģimene apspriedusi savu mazbērnu, lietotājs runājis par savu mīlas dzīvi un cits apspriedis savu bērnu.

Domājams, ka audioierakstu noplūšana pārkāpj Vispārīgo datu aizsardzības regulu (GDPR). "Google" norāda, ka izmeklējot notikušo.

2017.gadā "Google" atzina, ka tās "Home Mini" ierīces programmatūrā esot bijusi kļūda, kas ļāvusi ierakstīt lietotāju sarunas pat tad, ja viedierīce nav tikusi "atmodināta" ar balss komandu.

Šogad raidorganizācija "Boomberg" ziņoja, ka "Amazon" darbinieki var noklausīties par Aleksu dēvētā virtuālā asistenta veiktos audioierakstus. "Amazon" to vēlāk apstiprināja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu