Sadarboties, nevis apvainoties, jeb kā rīkoties, kad kāds darbā nozog lielisku ideju (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Tev ir lieliska ideja, kas darbā dod panākumus... Visiem, izņemot tevi. Ko darīt tādā situācijā, kad kāds no līdzās esošajiem cilvēkiem piesavinās lielisko ideju? Kā vēsta CNN, ir vairāki rīcības scenāriji, kā rīkoties šādā situācijā, un daudz kas ir atkarīgs no tā, kurš ir “galvenais idejas zaglis”.

Ko darīt?

Parasti darba vietās ir noteikta zināma robeža, kas strādājošajam liek izskatīties kā egoistam, kurš nestrādā komandas interesēs, kā arī – ir robeža, kas ļauj saņemt pietiekami daudz pelnītas atzinības.

“Mēs dzīvojam laikā, kad bizness ir balstīts uz sadarbību un komandas darbu. Taču mēs dzīvojam arī tādā kultūrā, kas liek parādīt to, ko mākam, mūsu idejas,” uzskata grāmatas “Kā būt līderim vairāku paaudžu darba vietā” autors Lindsijs Polaks.

Viņš norāda, ka atzinību saņemšana par savu darbu ir ļoti svarīgs faktors, kas cilvēkam ļauj “audzēt savu tirgus vērtību”, kā arī kāpt pa karjeras kāpnēm. Tomēr pašam pastāvīgi meklēt atzinību nav ieteicams – tas var likt darbiniekam izskatīties pēc cilvēka, kuram nepieciešamas uzslavas, neatkarīgi no tā, vai viņš ir to pelnījis vai ne.

Kā rīkoties, ja tavu ideju piesavinās priekšnieks?

Viens no laba priekšnieka nosacījumiem ir izteikt saviem darbiniekiem atzinību, kad viņi to ir pelnījuši.

“Labākie līderi ir tie, kuri saka: “to izdarīja mana komanda” vai “kāds no manas komandas izteica šo ideju, un mēs to visi kopā īstenojām”,” saka darba psiholoģijas eksperte Eimija Kūpere Hakima, kura piebilst, ka “labs priekšnieks vienmēr ļauj saviem darbiniekiem augt”. Tomēr realitātē tā tas notiek ne vienmēr.

Ja priekšnieks bieži piesavinās tavas idejas, uzraksti uz papīra visu idejas tapšanas secību, detalizēti norādot, kā un kāpēc tā radās. Šajā situācijā jārīkojas delikāti – apkopojot visu informāciju, kas diskusijās izskanējusi par ideju, var pieprasīt uzņemties vadību šīs ieceres īstenošanā, tādējādi parādot, ka savā ziņā esi pārāks par citiem un zini vairāk, ko darīt.

Ir arī iespēja savam priekšniekam “pateikt acīs” to, ka tā nav viņa ideja, tomēr tas jādara uzmanīgi – nav ieteicams komunikācijā iekļaut pārmetumus, taču ir jāsaglabā miers un jāuzsver idejas nozīmīgums uzņēmumam vai komandai.

“Parādi savam priekšniekam, ka darbojies pēc labākajiem nodomiem, – parādi, ka šī ideja nav domāta tikai pašlabuma gūšanai, bet tā ir laba visam uzņēmumam kopumā,” sacīja Polaks.

Tomēr citreiz ir svarīgi saprast, ka tieši priekšnieks ir tas cilvēks, kurš labāk nekā citi spēs novadīt projektu līdz beigām, tādējādi viņam ir jāļauj uzņemties vadību pār situāciju.

“Citreiz ideja var būt lieliska, taču darbiniekam, iespējams, nav attiecīgo pilnvaru, lai to īstenotu. Tieši tādēļ ir jāprot sevī atrast spēku atkāpties un ļaut savu ideju īstenot citiem, kam ir attiecīgās iespējas,” pauž Kūpere Hakima.

Kā rīkoties situācijā, kad ideju piesavinās kolēģis?

Ja saistībā ar priekšnieku ir jāievēro piesardzība, tad gadījumā, ja idejas piesavinās kolēģis, rīcības iespējas ir plašākas.

“Ir iespēja būt mazliet agresīvākam, jo starp kolēģiem nav līmeņu un līdz ar to – arī varas atšķirības,” saka Polaks. Viņš iesaka izvairīties dalīties ar idejām privātā līmenī.

“Kolēģim, kurš piesavinās tavas idejas, var nosūtīt e-pastu ar aptuveno tekstu: “Man ir liels prieks, ka mēs visi kopā attīstām manu ideju.” Šādam epastam adresātu sarakstā var pievienot arī pārējos kolēģus un priekšnieku – visus, kas ir saistīti idejas realizēšanā,” saka Kūpere Hakima.

Ja ir jāstrādā ar kolēģi, kurš jau iepriekš ir bijis zināms kā cilvēks, kurš piesavinās citu idejas vai arī pieprasa pārlieku lielu atzinību projekta izpildē, ir jānosaka noteikumi. “Ir jāsaka – “esmu priecīgs palīdzēt, bet arī es līdzdarbošos projektā”, tādējādi liekot saprast, ka “ideju zaglim” nesanāks vienam plūkt visus laurus,” norāda Kūpere Hakima.

Ja, piemēram, ir izstrādāta projekta prezentācija, taču ir sajūta, ka visi nav saņēmuši sev pienākušos atzinību, psiholoģijas eksperte uzsver, ka svarīgi ir pateikties saviem kolēģiem par prezentācijas veidošanu.

“Nav jāsaka, ka “es ievietoju visu informāciju trešajā vai piektajā slaidā”. Galvenais ir saglabāt pozitīvu attieksmi, jo mums tomēr ar šiem pašiem cilvēkiem būs jāstrādā kopā arī turpmāk. Taču, lai gūtu atzinību, var uzdot precizējošus jautājumus, kas ļautu izskaidrot savu lomu konkrētā projekta tapšanā,” sacīja Kūpere Hakima.

Vai tam ir nozīme?

Polaks norāda, ka ir jābūt uzmanīgam, meklējot sev atzinību. “Bizness ir kā komandas sports. Citreiz diviem cilvēkiem ir līdzīga ideja, bet citreiz idejas dzimst sapulcēs. Spriežot, kad ir vērts runāt par sevi, jāizvērtē rezultāti. Vai tiki paaugstināts? Vai tiki pie prēmijas? Ja atzinības trūkums notiek visai reti un tas neietekmē karjeras izaugsmi, tad labāk ir “norīt to krupi”,” saka Polaks.

“Projektos, kur svarīgs ir komandas darbs, nav prāta darbs ignorēt uzņēmuma labumu un meklēt atzinību sev. Ir brīži, kad jāatkāpjas solīti atpakaļ, lai komanda varētu spert divus soļus uz priekšu,” saka Kūpere Hakima.

Paud atzinību pats

Lai gūtu atzinību, citreiz pašam ir jāuzslavē savi kolēģi un komandas biedri. Tas attīstīs labāku mikroklimatu kolektīvā, kā arī citreiz kolēģi paudīs atzinību tev.

“Parādi, ka tu novērtē citu cilvēku ieguldījumu, un kad nepieciešams, uzslavē. Tas ir tāds modelis – uzslavē citus, un vēlāk arī citi labprātāk novērtēs tavu ieguldījumu – tāds ir balanss darba vietās,” uzskata Polaks.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu