Festivāla “Dzīres Kuldīgā 2019” vadmotīvs – instrumenti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

No 19. līdz 21. jūlijam trīs dienu garumā ar daudzveidīgiem pasākumiem Kuldīgas ielās, parkos un laukumos norisināsies jau divdesmit ceturtās “Dzīres Kuldīgā”. Svētki šogad piedzīvos ievērojamas izmaiņas, ņemot vērā iedzīvotāju, uzņēmēju un svētku viesu aptaujā pausto viedokli par svētku norisi un ierosinājumiem svētku pilnveidošanai.

Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ir pārliecināta, ka arī šogad “Dzīres Kuldīgā” būs vislabākā nedēļas nogale Latvijā. Viņa aicina visus uz “Dzīrēm Kuldīgā”, lai baudītu vasaru, svētkus un romantisko Kuldīgu. Domes priekšsēdētāja ir pateicīga iedzīvotājiem un uzņēmējiem, kuri pērn aktīvi iesaistījās diskusijās par pilsētas svētkiem. “Tas ir bijis liels izaicinājums uzklausīt iedzīvotāju un uzņēmēju viedokli un veikt izmaiņas. Tāpēc es jau šobrīd vislielāko paldies gribu teikt Kuldīgas kultūras centra direktorei Intai Burnevicai un viņas komandai, kas spēja šo izaicinājumu pieņemt un pasniegt svētkus pilnīgi atšķirīgā, jaunā gaisotnē,” svētkiem par godu rīkotajā preses konferencē sacīja I. Bērziņa.

Dzīres Kuldīgā – “Instrumentu” zīmē

“Dzīrēs Kuldīgā” būs iespējams baudīt pazīstamās grupas “Instrumenti” koncertu, kas ir viens no retajiem šīs grupas koncertiem šogad Latvijā. Svētku rīkotāji atzīst, ka “Instrumentu” koncerta iespaidā instrumenti kļuvuši arī par svētku vadmotīvu. Bez grupas “Instrumenti” uzstāšanās “Dzīrēs Kuldīgā” būs sastopami arī citi instrumenti, piemēram, septiņas klavieres Rātslaukumā, ērģeļlaiva, kurā Māras dīķī vizināsies serenāžu meistars Reiners Sijpkens no Nīderlandes, “levitējošās klavieres”, ko savā muzikāli akrobātiskajā priekšnesumā vieglatlētikas manēžā iedzīvinās spāņu mākslinieki Dāvids Moreno un Kristina Kalleja, “Braucošās klavieres” un daudz kā cita aizraujoša.

Grupas “Instrumenti” mūziķis Jānis Šipkēvics uzsver, ka koncerts Kuldīgā grupai ir liels notikums. “Kuldīga viennozīmīgi ir ļoti īpaša vieta, jo jaunākais albums “Cilvēks” un arī iepriekšējais albums “Atkala” abi ir radušies Kuldīgā,” svētku preses konferencē sacīja J. Šipkēvics. Grupa divas vasaras dzīvojusi skaistā vietā Ventas krastā, kur arī radies viss pērn un šogad klausītāju vērtējumam nodotais dziesmu kopums. Tāpēc “Instrumentiem” šķiet īpaši atgriezties Kuldīgā ar šeit tapušajām dziesmām pūrā, lai piedāvātu koncerta apmeklētājiem spēcīgu un spilgtu piedzīvojumu ļoti īpašā un jaudīgā koncertā. Koncerts solās būt arī pārsteigumiem bagāts. J. Šipkēvics pārsteigumus gan vēl neatklāja, vien ieskicēja, ka savā radošajā dzīvē grupa “Instrumenti” reti ir kopradījusi dziesmas, taču jaunākajā albumā ir trīs kopā ar citiem māksliniekiem – grupu “Prāta Vētra”, Intaru Busuli un reperi ansi – radītas dziesmas, un, iespējams, kāds no šiem māksliniekiem “Instrumentiem” pievienosies Kuldīgas koncertā. Biļetes uz koncertu 10, 12 vai 15 eiro vērtībā iegādājamas “Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā un internetā, kā arī būs nopērkamas Kuldīgas estrādē pirms koncerta.

Jaunums – koncerti un atrakcijas pie Māras dīķa

Viens no šī gada “Dzīru Kuldīgā” jaunumiem ir pie Māras dīķa iekārtotā svētku norises vieta ar divām skatuvēm un daudzveidīgu atrakciju piedāvājumu gan dīķmalā, gan pašā dīķī un par netālu esošajā vieglatlētikas manēžā. Piektdienas pusdienlaikā svētki šeit sāksies ar šlāgerballi, sestdien šeit piedāvās atpūtu bez viedierīcēm “Sienāžu pļavā” bērniem un atpūtas programmu pieaugušajiem “no rīta espreso līdz pēcpusdienas tējai”, bet svētdien šeit norisināsies svētku noslēguma koncerts ar vokālās grupas “Putni” muzikālo programmu.

Pie Māras dīķa piektdien un sestdien varēs baudīt “Dzīrēs Kuldīgā” jau iepazīto mucu darināšanas šovu, bet svētdien šeit notiks arī sportiskas aktivitātes – Kurzemes mediju čempionāts galda futbolā un tradicionālie “Dzīru” olu kari. Gan piektdien, gan sestdien noteiktos laikos Māras dīķī vizināsies viesis no Nīderlandes – serenāžu meistars Reiners Sijpkens ar savu ērģeļlaivu. Piektdienas un sestdienas vakarā, kad satumsīs, dīķī norisināsies muzikāli krāsainas strūklaku dejas, bet sestdienas naktī vieglatlētikas manēžā ar vienīgo uzstāšanos Ziemeļeiropā, piedāvājot muzikāli akrobātisku šovu “Levitējošās klavieres”, publiku pārsteigs spāņu mākslinieki Dāvids Moreno un Kristina Kalleja. Māras dīķa programmu svētkos piedāvā Kuldīgas kultūras centrs.

Bagātīgs svētku tirgus – Pilsētas laukumā, Liepājas ielā un 1905.gada parkā

“Dzīres Kuldīgā” nav iedomājamas bez bagātīga svētku tirgus. Šogad tirgotājiem būs atvēlētas ne tikai iepriekš pierastās tirdzniecības vietas – Liepājas iela un 1905. gada parks, bet arī Pilsētas laukums. Tirgus lustes papildinās daudzveidīga kultūras programma uz tirgus skatuves Pilsētas laukumā, ko piektdienas pusdienlaikā atklās dažādu konkursu laureāti, populārā Kuldīgas grupa “Rumbas kvartetu”. Uz skatuves piektdien un sestdien kāps tautas deju kolektīvi, instrumentālās un vokālās mūzikas kolektīvi, folkloras kopas un citi mākslinieki. Īpaši jāizceļ grupa “Iļģi”, kas koncertēs piektdienas vakarā. Savukārt svētdien Pilsētas laukumā par optimistisku noskaņu gādās dīdžejs.

1905. gada parkā – programma bērniem un jauniešiem

Lai svētkos būtu interesanti arī bērniem un jauniešiem, par viņiem piemērotu programmu gādās Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centrs, kam uzticēts pārraudzīt 1905. gada parka piedāvājumu “Dzīrēs Kuldīgā”. Te trīs dienu garumā piedāvās radošās darbnīcas, izmēģinājumu laboratorijas, lielformāta spēles, teātra izrādes, varēs baudīt dažādu grupu uzstāšanos un vakaros arī ballēties. Piektdienas vakaru noslēgs komiķu stāvizrāde un jauniešu iecienītā grupa “1. kurss”, bet sestdienas vakara ballītē Kuldīgā viesoties apsolījusi repere Viņa un duets “Transleiteris”. Savukārt svētdien šeit piedāvās piepūšamās atrakcijas un jautru putu ballīti.

Rātslaukumā – 777 sekundes klavieru skaņās.

Rātslaukuma programma atšķirsies no citiem gadiem vispirms ar to, ka skatuve neatradīsies iepriekš pierastajā vietā pie Alekšupītes, bet gan tuvāk Kuldīgas jaunajam rātsnamam. Atšķirīgs būs arī programmas saturs – šogad šeit svētku viesiem piedāvās skatuves un mākslas instalāciju “Skatuve No. Kuldīga 777” kā veltījumu faktam, ka šogad aprit 777 gadi kopš laika, kad Kuldīga pirmoreiz pieminēta vēsturiskos dokumentos. Šeit būs pieejamas atvērtās klavieres, varēs baudīt performanci “777 sekundes klavieru skaņās”, piektdienas un sestdienas izskaņā piedāvās kvalitatīvas koncertprogrammas, bet trīs dienu garumā smalkas uzkodas un dzērienus piedāvās pazīstamais šefpavārs Raimonds Zommers. Šo programmu svētkos piedāvā Kuldīgas Aktīvās atpūtas centra komanda.

Svētki pagalmos

Kuldīgas īpašo noskaņu veido ne tikai arhitektūra, rumba un senais ielu tīklojums, bet arī radoši cilvēki, kuri mīt senajos namos. Tāpēc pirmoreiz “Dzīrēs Kuldīgā” apmeklētājiem piedāvās “Kuldīgas pagalmu stāstus”, aicinot trīs dienu garumā ielūkoties vecpilsētas “aizkulisēs” – seno namu Liepājas ielā 8 un Kaļķu ielā 3 pagalmos, kur notiks radošās darbnīcas, koncerti, būs skatāmas ekspozīcijas par namu vēsturi. Tā būs iespēja iepazīties ar namu iedzīvotāju stāstu, viņu talantiem un vērtībām, jo programmu veidošanā un īstenošanā piedalās šo vietu saimnieki un viņu domubiedri. Sestdienas vakarā atdzīvosies vēl viens līdz šim plašākai publikai neredzēts pagalms – Kuldīgas novada Sporta skolas iekšpagalms Kalna ielā 6, kur notiks atraktīva velo – bungu performance “Viņš ir mans kaimiņš”. Performance būs aizraujošs, ritmisks priekšnesums, kurā pārdrošs velo kaskadieris “spēlēs” milzu bungas un dosies ritmiskā cīņā ar profesionālu bundzinieku pie klasiskā bungu komplekta. Pagalmu stāstus sadarbībā ar radošajiem kuldīdzniekiem izlolojusi pašvaldības Kultūras nodaļa.

Pasākumi baznīcās un Annas dārzā

Kuldīgas Sv. Annas baznīcā un dārzā festivāla “Dzīres Kuldīgā” laikā lieli un mazi kuldīdznieki un svētku viesi varēs baudīt dažādus koncertus un piedalīties radošajās darbnīcas. Par simbolisku samaksu, kas arī būs kā ziedojums baznīcas jumta remontam, piektdienas vakarā no 17.00 un sestdien no 12.00 varēs mieloties ar karstām divu veidu pankūkām. Lai gan oficiāli “Dzīres Kuldīgā” šogad sāksies piektdien, Annas baznīcā jau ceturtdien notiks pirmais koncerts, kurā muzicēs Kristīne Prauliņa un draugi. Annas dārzā koncerti būs arī sestdienas vakarā, tostarp viesosies dziesminieks Kārlis Kazāks, bet sestdien šeit notiks bērniem veltīti pasākumi. Savukārt Sv. Katrīnas pasākumā piektdien notiks kristīgo mūziķu un kalpotāju rīkots pasākums, bet sestdien izskanēs vairāki koncerti.

Maģiskais retro Pilsētas dārzā

Retro noskaņu “Dzīrēm Kuldīgā” piešķirs pasākums sestdien Pilsētas dārzā. Ar Kuldīgas novada muzeja gādību te darbosies retro fotosalons, taps lieli ziepju burbuļi un varēs vērot burvju trikus, kā arī apskatīt antīkus spēkratus.

Svētku tradīcijas – Alekšupītes pasākumi un svētku gājiens.

Tradīcijas turpināt ir svarīgi, tāpēc arī šajās “Dzīrēs” notiks Alekšupītes skrējiens, Alekšupītes karnevāls, kā arī krāšņais un humora pilnais svētku gājiens cauri visai pilsētai, kas noslēgsies pilsētas estrādē ar balli, ko spēlēs grupa “Mākoņstūmēji”.

Svētku naktsdzīve

Bez jau iepriekš pieminētajām ballītēm piektdien un sestdien 1905. gada parkā un lielās svētku balles estrādē svētku apmeklētājiem tiks piedāvātas arī citas ballītes dažādās vietās pilsētā. Piektdienas vakarā biedrība “Ventas Dzirkstis” & “Zero Defect” Liepājas ielas 14.nama pagalmā aicina uz pasākumu “Uz visiem 100! Vasaras disko iesaukums”, bet pie kafejnīcas “Pīlādzītis” Stendes ielā 2A Dj Ziggy, Dj Reflx un zumbas dejotājas aicina uz pasākumu “Zumba to Rumba Night. Pie “Pīlādzīša” ballīte notiks arī sestdienas vakarā, šoreiz regeja ritmos pasākumā “Riga Reggae – karstā videoballīte”, bet Pilsētas laukuma 4. nama sētā pie garāžām ikviens aicināts uz “Kurzemes Radio Garāžas ballīti”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu