Krievijā piespriež cietumsodu "Islāma valsts" atbalstītājiem no Tadžikistānas (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rokudzelži. Ilustratīvs attēls
Rokudzelži. Ilustratīvs attēls Foto: Evija Trifanova/LETA

Maskavas tiesa piektdien par mēģinājumu nolaist no sliedēm ātrgaitas vilcienu septiņiem teroristu organizācijas "Islāma valsts" atbalstītājiem no Tadžikistānas piespriedusi smagus cietumsodus, vēsta vietējie mediji.

Maskavas apgabala kara tiesa apsūdzētajiem, kas visi ir Tadžikistānas pilsoņi, piespriedusi no 15 līdz 21 gadam cietumā.

Apsūdzētie plānojuši nolaist no sliedēm ātrvilcienu, kas kursē starp Maskavu un Sanktpēterburgu, novietojot šķēršļus uz sliežu ceļiem.

Vilciens no sliedēm nav noskrējis, bet sastāvam nodarīti bojājumi par summu, kas ir līdzvērtīga miljonam eiro.

Izraisot dzelzceļa katastrofu, apsūdzētie gribējuši protestēt pret Krievijas militārajām operācijām Sīrijā, teikts apsūdzības dokumentos.

Sīrijas pilsoņkarā Krievija ir viens no nozīmīgākajiem valdības atbalstītājiem, un Krievijas armija sniegusi Damaskai atbalstu tās cīņās pret nemierniekiem, arī "Islāma valsts" džihādistiem.

Tas, ka "Islāma valsts" Sīrijā un Irākā zaudējusi agrākās teritorijas, Krievijā un citās postpadomju valstīs rada bažas, ka ekstrēmisti, kas atgriežas no Tuvajiem Austrumiem, terorisma aktivitātes varētu turpināt dzimtajās valstīs.

"Islāma valsts" vēl salīdzinoši nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums Sīrijā un Irākā tagad zaudējis visas agrākās teritorijas.

Taču "Islāma valsts" cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu