Reportāža: kratīšana Slokas ielas "točkā" (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Šonedēļ Valsts policijas darbinieki, lai cīnītos ar nelegālā alkohola tirdzniecību, veica kratīšanu kādā tā dēvētajā “točkā” Slokas ielā. Teju vienlaicīgi tika veikts kontrolpirkums arī kādā veikalā Imantā – tur pēc plkst.22 tika pārdots neatvērts alkoholiskā dzēriena iepakojums. TVNET bija devušies līdzi Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Kurzemes iecirkņa darbiniekiem.

Trešdienas vakarā īsi pēc desmitiem, piesaistot Speciālo uzdevumu bataljonu, veiktas kratīšanas divos dzīvokļos Slokas ielā, kur tiek pārdots nelegālais alkohols. Lai tiktu veikta kratīšana, pirms tam policija bija guvusi nepieciešamo informāciju – liecības no šīs “točkas” klientiem.

Video: Kratīšana Slokas ielas "točkā" (dzirdama necenzēta leksika)

Vienā no dzīvokļiem, kur tika veikta kratīšana, pie sirmas kundzes tika atrasti 22,5 litri nelegālās dziras. Šajā gadījumā Valsts policija sākusi procesu par dziras glabāšanu.

Savukārt otrajā dzīvoklī tika atrasti 0,5 nelegālā alkohola un saistībā ar šo gadījumu sākts process par nelegālā alkohola tirdzniecību.

“Točkā” atrastais nelegālais alkohols ir xp-10, kas, kā liecina internetā pieejamā informācija, ir dezinfekcijas līdzeklis, taču no tā bieži vien tiek pagatavots nelegālais alkohols.

Teju vienlaicīgi ar kratīšanu Slokas ielas “točkā” policisti konstatēja, ka veikalā Imantā pēc plkst.22 tiek tirgots neatvērts alkohols.

Video: policijas darbības Imantas veikalā

Policijas darbinieki norāda, ka par šo veikalu iepriekš saņemtas sūdzības, tajā pēc plkst.22 tiek tirgots alkohols, iespējams, nelegāls. Tāpat tiek saņemtas sūdzības, ka apkārtnē regulāri trokšņo.

Lai veiktu pārbaudes, tika izņemts viss alkohols, kas atradās veikalā, tā noliktavā. Alkohols, kurš tika pārdots policijas darbiniekam, čekā tika norādīts kā “pārtika”.

Veikalā tika izņemts viss alkohols, jo saimnieki nevarēja uzrādīt tā dokumentus. Turklāt Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 pants paredz alkohola konfiskāciju.

Par ar akcīzes nodokli apliekamo preču (to skaitā preču, kurām piemērojams akcīzes nodokļa atbrīvojums vai atvieglojums) iegādes, realizācijas, uzglabāšanas vai pārvietošanas (pārvadāšanas) noteikumu pārkāpšanu, kā arī par citiem šo preču aprites noteikumu pārkāpumiem — uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņdesmit līdz septiņsimt euro, bet juridiskajām personām — no septiņdesmit līdz septiņtūkstoš simt euro, konfiscējot šīs preces un to pārvietošanai (pārvadāšanai) izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

Neilgi pēc policijas darbinieku ierašanās, veikalā ienāca arī veikala vadītāja Ņina, kura sarunā ar TVNET norādīja, ka alkoholu (neatvērtu) pēc plkst.22 netirgojot, bet lejot glāzītēs, brīdinot katru, ka ar glāzēm jāiet pie galdiņa.

Kopumā no veikala tika izņemti vairāk nekā 1300 litri alkohola.

Vietējais iedzīvotājs sarunā ar portālu TVNET atzina, ka problēmas veikals Imantā rada krietnu laiku – kontingents, kurš uzturās pie veikala, bieži vien ir alkoholiķi, rupji lamājas, traucē naktsmieru, bojā īpašumu, lietojot alkoholu, turpat uz ielas nokārtojas.

Aizrādīšana iereibušajiem veikala klientiem parasti beidzas ar draudu izteikšanu, tāpēc pie savas mājas viņš ir uzstādījis novērošanas kameru.

Pirms iedzīvotājs vērsās Valsts policijā, viņš situāciju mēģinājis risināt, saucot Rīgas pašvaldības policiju, taču arī tas īsti nav līdzējis. Uzrunāts tika arī Valsts ieņēmumu dienests. Tika runāts arī ar veikala vadību, bet viņi situāciju nav gribējuši risināt.

Vienlaikus, lai arī naktī uz ceturtdienu alkohols no veikala plauktiem tika izņemts, jau nākamajā dienā tika atvesta jauna krava. Alkohola tirdzniecība nav apstājusies, tagad alkohols tiek liets glāzītēs.

“Tirgotājam ir visai vienalga, spēlē uz to, ka ir vāja kontrole,” saka vietējais iedzīvotājs un piebilst, ka pats fakts, ka tiek pārkāpts likums ir mazāk svarīgs, svarīgākais ir tas, ka vietējiem iedzīvotājiem ir jāsatraucas par savu drošību, jo cilvēki alkohola reibumā bieži vien ir grūti prognozējami, agresīvi.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu