Honkongā norisinās protesti pret tirgotājiem no Ķīnas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Honkongieši protestē pret tirgotājiem no Ķīnas
Honkongieši protestē pret tirgotājiem no Ķīnas Foto: AP/Scanpix

Honkongā sestdien izcēlušās sadursmes starp policiju un demonstrantiem, kas vērsušies pret tirgotājiem, kas ierodas no kontinentālās Ķīnas.

Policija izmantoja asaru gāzi un stekus pret maskās tērptajiem demonstrantiem, kas bija sanākuši pie Ķīnas robežas esošajā Šeunšui. Tūkstošiem cilvēku pirms tam piedalījās gājienā, protestējot pret "paralēlajiem tirgoņiem".

Šeunšui atrodas desmitiem aptieku un kosmētikas veikalu, kuros ierodas daudz tirgoņu no Ķīnas, iepērk preces Honkongā, kur nav pievienotās vērtības nodokļa, un vēlāk tās pārdod Ķīnā.

Protestētāji uzmantoja ūdens pudeles, lai no acīm izskalotu piparu gāzi, bet vienam demonstrantam bija asiņojoša brūce galvā, novēroja ziņu aģentūra AFP.

Honkongā jau mēnesi turpinās galvenokārt miermīlīgi protesti, bet ir bijušas arī vairākas vardarbīgas sadursmes ar policiju.

Plašus protestus izraisīja likumprojekts par aizdomās turēto izdošanu Ķīnai.

Simtiem maskās tērptu jauniešu jūnijā ieņēma Honkongas parlamentu un ielās pulcējās tūkstošiem cilvēku.

Lai gan Honkongas parlaments likumprojektu atlika, pret vietējo valdību vērstais saniknojums nav mazinājies, protestētājiem pieprasot demokrātiskas reformas.

Tāpat daudzi pauž neapmierinātību pret policijas rīcību, kas izmantoja asaru gāzi un gumijas lodes, lai izklīdinātu demonstrantus.

"Paralēlie tirgoņi" neapmierinātību Honkongā raisījuši jau sen. Lai gan pierobežā viņi palīdz vietējam biznesam attīstīties, tomēr daudzi vietējie sūdzas par lielajiem cilvēku pūļiem un īres cenu kāpumu.

Pēdējo gadu laikā honkongieši arvien asāk protestē arī pret tūristu un imigrantu no Ķīnas pieplūdumu. Kopš 1997.gada no Ķīnas uz Honkongu pārcēlušies apmēram miljons cilvēku, lai gan Honkonga ir pārapdzīvota un nekustamo īpašumu cenas ir vienas no augstākajām pasaulē.

Lai gan Honkonga ir Ķīnas daļa, tai ir īpašā administratīvā rajona statuss ar plašu autonomiju. Protestētāji baidās no komunistu pārvaldītās Ķīnas tiesību sistēmas un uzskata, ka izdošanas likumprojekts iegrožos bijušās britu kolonijas autonomiju, kas garantēta līdz 2047.gadam.

Demonstranti apsūdz Pekinu par brīvību un kultūras ierobežošanu Honkongā, izmantojot nevēlētos reģionālos līderus.

Honkongai kā bijušajai Lielbritānijas kolonijai, kas kopš 1997.gada iekļauta Ķīnas sastāvā, tomēr ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņi bauda plašākas tiesības nekā kontinentālajā Ķīnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu