Tiesībsargs neapstrīdēs FKTK likuma grozījumus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Juris Jansons
Juris Jansons Foto: TVNET

Neskatoties uz iepriekš pausto neapmierinātību saistībā ar grozījumiem Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) likumā, tiesībsargs Juris Jansons likuma grozījumus neapstrīdēs, aģentūrai LETA sacīja Tiesībsarga biroja konsultante komunikācijas un starptautisko attiecību jautājumos Laura Bagātā.

Bagātā skaidroja, ka pašlaik tiesībsargs neveiks nekādas tālākas darbības saistībā ar FKTK likuma grozījumiem un ir pievērsies "aktuālajām lietām", kurām jāsagatavo pieteikumi Satversmes tiesai - par garantēto minimālo ienākumu līmeni un trūcīguma slieksni.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis 28.jūnijā izsludināja grozījumus FKTK likumā, kas paredz, ka FKTK padomē darbosies trīs cilvēki līdzšinējo piecu vietā, kā arī paredz kompensāciju padomes līdzšinējam vadītājam un viņa vietniekam par atkāpšanos no amata līdz 1.augustam.

Parlaments šos grozījumus pieņēma 13.jūnijā.

Tie paredz, ja padomes priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne atkāpsies no amatiem līdz šā gada 1.augustam, viņiem izmaksās vienreizēju kompensāciju 80% apmērā no gada mēnešalgas. Kompensāciju izmaksātu no FKTK budžeta.

Jansons iepriekš sacīja, ka iecerētie grozījumi FKTK likumā liecina nevis par demokrātisku un tiesisku valsti, kurā korekti diskutē par FKTK darbības nosacījumu maiņu un pienācīga līdzsvara meklēšanu starp neatkarību un parlamentāro kontroli, bet par vēlmi atbrīvoties no esošās FKTK padomes.

Likumprojekta mērķis esot ieviest sistēmu, kas palielinātu FKTK politisko ietekmēšanu nākotnē, par ko liecinot, piemēram, likumprojekta priekšlikumos iekļautie FKTK padomes locekļu pirms termiņa atbrīvošanas kritēriji, kuros esot paredzēta "nesamērīgi liela politiķu ietekme", apgalvoja tiesībsargs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu