Anglijas Banka prezentē jauno 50 mārciņu banknotes dizainu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - pirmdien prezentēja jauno 50 mārciņu nomināla banknotes dizainu, un uz jaunās banknotes būs matemātiķa un kriptogrāfa Alana Tjūringa attēls.

Tjūrings ir pazīstams kā slepeno kodu uzlauzējs, palīdzot sabiedroto spēkiem Otrā pasaules kara laikā. Viņš sniedza savu ieguldījumu, lai palīdzētu sabiedroto spēkiem nolasīt vācu jūras spēku ziņojumus, kas kodēti ar šifrēšanas mašīnu "Enigma".

50 mārciņu nomināla banknote būs pēdējā Anglijas Bankas izlaistā banknote, kurā papīrs tiks nomainīts pret polimēru materiālu. Jaunā banknote apgrozībā nonāks 2021.gada beigās.

Šā nomināla banknotes agrāk tika raksturotas kā "korumpētās elites valūta", un tā ir ikdienas darījumos vismazāk izmantotā nomināla banknote.

"Alans Tjūrings bija izcils matemātiķis, kura darbam bijusi milzu ietekme uz mūsu dzīvi pašlaik," prezentācijas pasākumā sacīja Anglijas Bankas prezidents Marks Kārnijs.

"Datorzinātnes un mākslīgā intelekta tēvs, kā arī kara varonis, -  Alana Tjūringa ieguldījums ir bijis plašs un viņš ir bijis celmlauzis. Tjūrings ir milzis, uz kura pleciem tagad stāv tik daudzi," viņš piebilda.

Tjūringam bijusi nozīmīga loma arī agrīno datoru izstrādē gan Nacionālajā Fizikas laboratorijā, gan Mančestras Universitātē.

2013.gadā viņam piešķirta karaliskā pēcnāves apžēlošana attiecībā uz 1952.gadā piespriesto sodu - ķīmisko kastrāciju. Viņu apcietināja par dēku ar 19 gadus vecu vīrieti no Mančestras.

Anglijas Banka uzsvēra, ka Tjūringa mantojums ietekmē arī mūsdienu zinātni un sabiedrību.

Britu sabiedrība iesniedza 227 299 ieteikumus, izvirzot 989 zinātniekus, kurus varētu attēlot uz jaunās 50 mārciņu banknotes.

Dažādu jomu, tostarp zinātnes, ekspertu komisija izraudzījās finālistus, bet galīgo lēmumu pieņēma centrālās bankas prezidents.

Daudzi ir kritizējuši Anglijas Bankas lēmumu par dažādības trūkumu. Rakstniece Džeina Ostina ir vienīgā sieviete, ja neskaita karalieni Elizabeti II, kas attēlota uz britu valūtas banknotēm. Tāpat daudzi mudināja uz jaunās 50 mārciņu nomināla banknotes attēlot kādas etniskās minoritātes pārstāvi.

Pašlaik apgrozībā ir 2011.gadā klajā laistā 50 mārciņu nomināla banknote ar tvaika dzinēja izgudrotāju Džeimsa Vata un Metjū Bultona attēlu.

Piecu un desmit mārciņu nomināla jaunās banknotes jau ir apgrozībā, bet 20 mārciņu banknotes apgrozībā nonāks nākamgad.

Uz desmit mārciņu nomināla banknotes jaunā dizaina ir Džeinas Ostinas attēls, bet uz jaunās 20 mārciņu bankn6otes būs gleznotāja Džozefa Melorda Viljama Tērnera attēls.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu