Aizraujošā video parādīta visu 4000 eksoplanētu atrašanās vieta (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
NASA atvaļinātais Keplera teleskops.
NASA atvaļinātais Keplera teleskops. Foto: EPA/Scanpix

Mazāk nekā 30 gadu laikā astronomi ir atklājuši vairāk nekā 4000 eksoplanētu (ārpus Saules sistēmas esošas planētas, kas riņķo ap citu zvaigzni), tāpēc, lai atzīmētu šo sasniegumu, NASA ir radījusi karti, kurā aplūkojams planētu izvietojums.

Video, kas publicēts YouTube kanālā “APOD Videos”, ir ar skaņu un vizuālu apdari papildināta planētu identifikācijas vēsture. Skatoties elpu aizraujošo video, kurā redzamas iepriekš nezināmās eksoplanētas, var likt aizdomāties par to, kādus brīnumus mums nākotnē atnesīs kosmosa pētniecība.

Kā gan mums ir izdevies pēdējos gados tik ātri atrast tik daudz eksoplanētu? Liela pateicība pienākas nu jau atvaļinātajam Keplera teleskopam, kura darbības laikā tika atrasts liels skaits eksoplanētu. Kepler izmantoja radiālā ātruma metodi, lai izmērītu zvaigznes kustību un krāsu.

Lai pētītu zvaigznes krāsas izmaiņas un to, vai tā kustas cikliski (apriņķo kādu objektu), tiek izmantoti spektrogrāfi. Ja izrādās, ka objekts cikliski virzās prom un tuvojas Zemei un tam ir blīva masa, tad tas tiek uzskatīts par planētu, kas apriņķo zvaigzni.

Tagad, kad Keplera teleskops ir devies pelnītā atpūtā, pie darba stāsies Džeimsa Veba kosmiskais teleskops, kas Zemes orbītā tiks nogādāts 2021. gadā. Astronomi cer, ka ar jauno teleskopu būs iespējams arī noskaidrot, vai uz eksoplanētām varētu pastāvēt dzīvība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu