Krievija un Ukraina varētu veikt gūstekņu apmaiņu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sagūstītie Ukrainas jūrnieki Krievijas tiesā, 2019. gada 15. janvārī
Sagūstītie Ukrainas jūrnieki Krievijas tiesā, 2019. gada 15. janvārī Foto: AP/Scanpix

Amatpersonas Krievijā un Ukrainā pirmdien ļāvušas noprast, ka gatavojas gūstekņu apmaiņai.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins pirmdien Krievijas ziņu aģentūrām sacīja, ka abas valstis apspriež gūstekņu apmaiņu, tostarp decembrī Azovas jūrā sagūstīto 24 Ukrainas jūrnieku apmaiņu.

Savukārt Ukrainas ģenerālprokurora birojs pavēstīja, ka, ļoti iespējams, tiks atbrīvots Ukrainā aizturētais krievu žurnālists Kirils Višinskis.

Krievijas sūtne cilvēktiesību jautājumos Svetlana Moskalkova šodien devās uz Ukrainu, kur ar Ukrainas kolēģi apsprieda aizturēto personu situāciju.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas  austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Krievijas tiesās vairāki desmiti Ukrainas pilsoņu, tostarp kino režisors, tiesāti un notiesāti lietās, kas tiek uzskatītas par politiski motivētām. Tikmēr Ukrainā aizturēti desmitiem Krievijas pilsoņu un prokrievisko kaujinieku atbalstītāju, kuri apsūdzēti nodevībā un kūdīšanā uz separātismu.

Gūstekņu jautājums aktualizējies pēc Krievijas un Ukrainas prezidentu Vladimira Putina un Volodimira Zelenska pirmās telefonsarunas, kurā viņi apsprieduši konfliktu Ukrainas austrumos.

Zelenskis, kurš prezidenta amatā tika ievēlēts maijā, izvirzījis Krievijā aizturēto Ukrainas pilsoņu atbrīvošanu par vienu no savām prioritātēm.

Moskalkova šodien Kijevā apmeklēja tiesas sēdi, kurā bija plānots lemt par Višinska pirmstiesas apcietinājumu. Taču pāris stundas pirms tam tiesa Maskavā paziņoja, ka trešdien tiks lemts, vai tiks pagarināts pirmstiesas apcietinājums pērnā decembrī aizturētajiem 24 Ukrainas jūrniekiem. Tiesnesis Kijevā atlika noklausīšanos Višinska lietā līdz ceturtdienai.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu