Taizemes premjers pasludina militārās huntas beigas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Taizemes premjerministrs Prajuts Čanoča
Taizemes premjerministrs Prajuts Čanoča Foto: AP/Scanpix

Taizemes premjerministrs Prajuts Čanoča pirmdien pasludināja militārās huntas beigas, izdarot to vienu dienu pirms jaunas valdības zvēresta došanas.

"Taizeme tagad ir demokrātiska valsts ar konstitucionālu monarhiju un vēlētu parlamentu," Prajuts paziņoja televīzijas pārraidītā uzrunā.

Prajuts sacīja, ka viņš atkāpjas no militārās huntas vadītāja amata, piecus gadus pēc varas atņemšanas vēlētai valdībai.

Bijušais puča līderis Prajuts tomēr paliks premjerministra amatā, kuram viņu izvirzīja ar armiju saistītas partijas parlamenta apakšpalātā. Visus parlamenta augšpalātas locekļus ir iecēlusi hunta.

Prajuta militārā režīma laikā jebkāda politiskā darbība bija aizliegta. Daudzi civiliedzīvotāji par šī aizlieguma neievērošanu tika ievietoti militārā apcietinājumā un tiesāti karatiesā.

Hunta kopš pagājušā gada ir pakāpeniski mīkstinājusi politiskos ierobežojumus.

Demokrātiju atbalstošā opozīcija apgalvo, ka politiskā sistēma ir pārveidota, lai nodrošinātu Prajuta palikšanu pie varas. Tā ir paziņojusi, ka mēģinās pārrakstīt konstitūciju, kas ir ļoti labvēlīga armijai.

Prajuts uzrunā piektdien bija sacījis, ka viņš ir atvērts konstitūcijas grozījumiem un ka viņš būs premjerministrs visiem tajiešiem – ne tikai tiem, kas par viņu balsojuši.

Taizemē martā notikušās parlamenta vēlēšanās, kas bija pirmās kopš 2014.gada apvērsuma, visvairāk balsu saņēma huntas partija "Palang Pracharat" ("Tautas valsts vara"). Tiesa gan, parlamenta apakšpalātā vislielāko deputātu skaitu ieguva ar ekspremjeru Taksinu Šinavatru saistītā partija "Pheu Thai" ("Par tajiešiem").

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu