Valsts policija lūdz sākt kriminālvajāšanu pret viltus ziņu portālu uzturētājiem (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts policija

Valsts policija šomēnes ir pabeigusi izmeklēšanu pirms gada sāktajā kriminālprocesā saistībā ar viltus ziņu izplatību, kā rezultātā tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un iestāžu darbība, portālu TVNET informēja Valsts policija.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka šo noziegumu nolūkā gūt peļņu izdarījusi trīs personu grupa. Izmeklēšanas laikā izdevās pārtraukt noziedzīgu nodarījumu un iegūt pietiekamus pierādījumus personu saukšanai pie kriminālatbildības. 12. jūlijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūra šīm personām uzrādīja apsūdzību.

Jau ziņots, ka 2018. gada jūlijā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļa sāka kriminālprocesu pēc vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju iesniegumiem par to, ka interneta vidē tiek izplatītas ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi un neizpratni par likumību. Izplatoties šādām ziņām, tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un valsts iestāžu, kas atbild par rīcību neatliekamos gadījumos, darbība.

Personu grupa 2018. gada pavasarī un vasarā interneta vietnēs bija apzināti publicējusi nepatiesu informāciju par dažāda veida traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām, nelaimes gadījumiem ar mērķi piesaistīt pēc iespējas lielāku apmeklētāju auditoriju. Par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju personu grupa saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādos resursos. Personu grupas noziedzīgi iegūtie ienākumi bija tieši atkarīgi no ievilināto apmeklētāju skaita.

Kriminālprocesā tika noskaidrots 1997. gadā dzimušais interneta vietnes īpašnieks un tehniskais uzturētājs, kurš nolūkā gūt peļņu no reklāmas, ievietoja interneta vietnē viltus ziņas. 2018. gada augustā šis jaunietis tika aizturēts.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrotas vēl divas personas (dzimušas 1998. un 2002. gadā), kas personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, nolūkā gūt peļņu no reklāmas, būdami triju interneta vietņu īpašnieki un tehniskie uzturētāji, tajās ievietoja nepatiesas ziņas un popularizēja tās ar sociālo tīklu palīdzību.

Izmeklēšanas laikā izdevās pārtraukt noziedzīgu nodarījumu un iegūt pietiekamus pierādījumus personu saukšanai pie kriminālatbildības. Šā gada jūlijā krimināllieta tika nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. 12. jūlijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūra uzrādīja apsūdzību trīs personām. Viena persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 231. panta pirmās daļas (par huligānismu) un divas personas pēc Krimināllikuma 231. panta otrās daļas (par huligānismu grupā).

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu