ASV ministrs: "Facebook" jāsasniedz ļoti augsts standarts kriptovalūtas izveidē (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sociālo tīklu kompānijai "Facebook" ir jāsasniedz ļoti augsts standarts, pirms tā turpina attīstīt savu kriptovalūtu "Libra", paziņojis ASV finanšu ministrs Stīvs Mnučins.

Viņš sacīja, ka ASV regulatori jau ir pauduši bažas par "Facebook" plāniem izveidot globālu kriptovalūtu, norādot, ka šāda veida virtuālie maksāšanas līdzekļi nereti ir saistīti ar naudas atmazgāšanu un nelikumīgām darbībām.

"Regulējuma vide ir viena neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav bankas," ministrs teica pirmdien žurnālistiem Baltajā namā, piebilstot, ka "Facebook" "būs jāsasniedz ļoti augsts standarts, lai tā varētu iegūt pieeju finanšu sistēmai".

"Facebook" pagājušajā mēnesī paziņoja, ka nākamgad klajā laidīs savu kriptovalūtu. Sociālo tīklu kompānija un vēl 28 partneri, tostarp "Mastercard", "PayPal Holdings" un "Uber Technologies", jaunās valūtas pārvaldīšanai izveidos organizāciju "Libra Association". Partneru vidū pagaidām nav nevienas bankas.

Gaidāms, ka "Libra" klajā tiks laista nākamā gada pirmajā pusē. Tā veidota ar valūtu aktīvu groza bāzi, lai izvairītos no tādām krasām svārstībām, kādas ir raksturīgas "Bitcoin" un citu kriptovalūtu vērtībai.

Mnučins uzsvēra, ka ASV Finanšu ministrija apsveic "atbildīgus jaunievedumus", kas var uzlabot finanšu sistēmas efektivitāti, tomēr piebilda, ka "mūsu galvenais mērķis ir saglabāt finanšu sistēmas veselumu un aizsargāt to no ļaunprātīgas izmantošanas".

Finanšu ministrs teica, ka ASV regulatori šajā jautājumā ir tikušies ar "Facebook" pārstāvjiem un runājuši par to, kā "Facebook" var nodrošināties pret jaunās kriptovalūtas izmantošanu noziedzīgās darbībās.

"Tas patiešām ir nacionālās drošības jautājums," uzsvēra ASV finanšu ministrs.

Viņš piebilda, ka "Facebook" ir jāīsteno drošības pasākumi, lai nepieļautu "Libra" izmantošanu naudas atmazgāšanā un terorisma finansēšanā, kā arī jāievēro citi finanšu regulējuma noteikumi.

Komentējot "Facebook" apgalvojumus, ka "Libra" varētu samazināt izmaksas un palīdzēt cilvēkiem, kam nav pieejami tradicionālie finanšu pakalpojumi, Mnučins sacīja, ka "tas ir labi, [bet] viņiem daudz jāpaveic, lai pārliecinātu mūs, ka viņi var to sasniegt".

Jau vēstīts, ka ASV centrālās bankas – Federālās rezervju sistēmas (FRS) - vadītājs Džeroms Pauels un regulatori no visas pasaules pauduši bažas par "Libra" projektu.

ASV parlamenta deputāti šonedēļ sāk uzklausīt viedokļus par "Facebook" plānoto kriptovalūtu.

"Libra" projekta vadītājs Deivids Markuss liecībā deputātiem otrdien gatavojas sacīt, ka kompānija sagaida no regulatoriem plašu izpēti un izvērtējumu par plānoto kriptovalūtu.

"Laiks līdz palaišanai tirgū ir atvelēts atvērtam procesam un pakļauts regulatoru uzraudzībai un pārskatam," plāno teikt Markuss, kura sagatavotās atbildes publiskoja ASV Senāta Banku komiteja.

"Mēs zinām, ka ir vajadzīgs laiks, lai to izdarītu pareizi. Un es vēlos pateikt skaidri: "Facebook" nepiedāvās digitālo valūtu "Libra", kamēr nebūsim pilnībā kliedējuši regulatoru bažas un saņēmuši nepieciešamās atļaujas," sacīts Markusa runas tekstā.

Tajā norādīts, ka kriptovalūtu "Libra", kuras veidošanai radītā asociācija būs bāzēta Ženēvā, uzraudzīs Šveices Finanšu tirgus uzraudzības pārvalde, bet tā arī būs reģistrēta ASV Finanšu ministrijas paspārnē esošajā Finanšu noziegumu apkarošanas tīklā ("FinCEN"), lai izpildītu naudas atmazgāšanas novēršanas likumus.

Kompānijas pārstāvis sola, ka tā sadarbosies ar ASV un citu valstu centrālajām bankām, lai "garantētu, ka "Libra" nekonkurē ar nacionālajām valūtām un netraucē monetārajai politikai".

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušajā nedēļā kritizēja "Bitcoin", "Libra" un citas kriptovalūtas, un pieprasīja, lai šādas kompānijas iegūst banku likumam atbilstošu statusu un ievēro ASV un starptautisko regulējumu, "ja tās vēlas kļūt par banku".

Visplašāk pazīstamā kriptovalūta "Bitcoin" tika radīta 2008.gadā kā alternatīva valstu valūtām, tomēr joprojām kriptovalūtu tirgus ir vāji kontrolēts. Tāpat pastāv bažas par naudas atmazgāšanu un terorisma finansējuma plūšanu caur kriptovalūtu sistēmām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu