Zem deju grīdas Krievijā atrasti Napoleona mīļākā ģenerāļa kauli (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Napoleons.
Napoleons. Foto: Public Domain

Franču un krievu arheologu komanda Krievijas pilsētā Smoļenskā atradusi Napoleona mīļākā un novērtētākā ģenerāļa Šarla Etjēna Gudona atliekas.

Kā vēstīts izdevumā “Reuters”, vienkājaino militāristu 1812. gada 22. augustā nogalināja lielgabala lode, kad viņš bija 44 gadus vecs.

Ģenerāļa kauli tika atrasti 6. jūlijā zem kādas deju grīdas pamatiem. Skeletam patiesi trūka kreisās kājas un bija ievainojuma pazīmes labajā kājā, kas ir divi nozīmīgākie pierādījumi par to, ka apglabātais tiešām ir Gudons.

Vēstures avoti no 1812. gada liecina, ka Krievijas invāzijas laikā vīrietim nopietna ievainojuma dēļ tika amputēta kāja zem ceļa. Pēc ģenerāļa nāves Napoleons pavēlēja, lai Gudona vārds tiktu iegravēts Triumfa arkā, bet viņa krūšutēls novietota Versaļas pilī, kā arī viņa vārdā jānosauc viena Parīzes iela.

Foto: Reuters/ScanPix

Tikmēr no ķermeņa tika izņemta ģenerāļa sirds un novietota Perlašēzas kapsētas kapelā kā goda zīme.

“Tas ir vēsturisks brīdis ne vien man, bet abām valstīm; Napoleons bija viens no pēdējiem cilvēkiem, kas ģenerāli redzēja dzīvu. Tas ir ļoti svarīgi. Turklāt šis ir pirmais ģenerālis no Napoleona perioda, ko mēs esam atraduši,” komentēja franču vēsturnieks un arheologs, kurš piedalījās izrakumos, Pjērs Maļinovskis.

Bonaparts un Gudons bija bērnības draugi, kuri kopā mācījās militārajā skolā. Gudona nāve atstāja graujošu iespaidu uz Napoleonu, kurš, izdzirdot par drauga nāvi, esot raudājis un nekavējoties izsludinājis viņa godināšanas kampaņas.

Tagad pētnieki gatavojas izpētīt DNS paraugus no skeleta, lai novērstu jebkādas šaubas par mirstīgo atlieku identitāti.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu