Igaunijā desmit gadus vecs zēns izdarījis pašnāvību; skolā fiksēts ne viens vien smags apcelšanas gadījums (7)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sillamäe linn / Facebook

Igaunijas pilsētā Sillamē desmit gadus vecs zēns izdarīja pašnāvību. Iespējams, ka pie šā liktenīgā soļa noveda vienaudžu ņirgāšanās. Puiku īpaši nežēlīgi esot apcēlis kāds kaimiņu zēns, kā arī dažus mēnešus pirms tam skolā tika fiksēti nopietni konflikti audzēkņu starpā, raksta portāls "Postimees".

10.jūlija vakarā zēns padarīja sev galu paša mājās. 

Zēna māsa Anna stāsta, ka brālis esot ticis apcelts skolā un pagalmā. Vislielākais apcēlējs esot dzīvojis blakus kāpņu telpā. Pāridarītāju pie kārtības saukt neesot izdevies, kaut ar viņu esot runājis pat policists, kurš strādā ar mazgadīgajiem noziedzniekiem. 

Anna apgalvo, ka vecāki esot vairākkārtīgi vērsušies policijā, taču likumsargi esot atrunājušies, ka nevarot saukt pie atbildības pārkāpējus, kuri vēl nav sasnieguši 14 gadu vecumu. Māsa bezdarbību pārmet arī skolas darbiniekiem, kuriem būtu vajadzējis novērst konfliktus savu audzēkņu starpā.

Anna sociālajā tīklā "Facebook" arī norādīja, ka vecāki esot vērsušies pie psihologiem, cerot, ka tas puikam palīdzēs.

Austrumviru apriņķa policijas pārstāve Kristīna Kostina norāda, ka policija 2018.gada rudenī esot iesaistījusies divu mazu zēnu konfliktā.

"Ar mirušā bērna ģimeni policija pirmoreiz tikās pagājušā gada rudenī," viņa atklāj. "Apspriests tika jautājums par iespējamā interpersonālām domstarpībām cietušā un viņa skolasbiedra starpā. Vietējais policists, kurš nodarbojas ar jaunatnes lietām, izrunājās ar abām pusēm (tai skaitā arī viņu vecākiem) un uzreiz piesaistīja skolas sociālo darbinieku.

Kad pārliecinājāmies, ka policijas iesaistīšanās šajā lietā nav nepieciešama, ar sociālo darbinieku tik un tā palika spēkā vienošanās, ka skola informēs jaunatnes lietu policistu par turpmākajiem notikumiem. Policists šo skolu apmeklē ne retāk kā reizi nedēļā."

"Šī gada janvārī šo divu bērnu starpā izcēlās mutisks strīds. Cenšoties to atrisināt, ar viņiem runāja sociālais darbinieks, psihologs un jaunatnes lietu policists. Pēc tam līdz policijai vairs nenonāca neviens signāls, ka nesaskaņas šo abu bērnu starpā turpinās," uzsver policijas pārstāve.

Vanalinnas skolas direktore Irina Lju laikraksta "Postimees" žurnālistiem norādīja, ka viņai neesot tiesību par notikušo runāt ar presi, bet pat tad, ja tā nebūtu, - skolēniem jau pusotru mēnesi turpinās brīvlaiks un viņi ir vecāku aprūpē. Arī skolas darbinieks, kurš nodarbojas ar skolēnu savstarpējo konfliktu risināšanu, esot atvaļinājumā. Tomēr ārkārtas gadījumos tiekot piesaistīta policija, uzsvēra direktore.

Pēdējo mēnešu laikā par Vanalinnas skolu izskanēja sūdzības par apcelšanu un vardarbību skolēnu vidū. 

Maijā skolā iegāja kāds pieaugušais, kurš skolēniem piedraudēja ar ierocim līdzīgu priekšmetu - tā viņš esot mēģinājis izrēķināties ar kādas skolas audzēknes apcēlējiem. 

Jūnijā vietējā avīze "Infopress" aprakstīja divus apcelšanas un vardarbības gadījumus šajā skolā. Vienā gadījumā ņirgāšanās internetā noveda pie divu 15 gadus vecu meiteņu kautiņa parkā, kuru centās pārtraukt apsmietās meitenes tēvs, taču kāds konfliktā iesaistīts jaunietis viņam esot nodarījis miesas bojājumus.

Otrā gadījumā ceturtās klases skolnieku jau divu gadu garumā regulāri piekaujot skolasbiedrs, bet izglītības iestādes darbinieki to nespējot pārtraukt. 

Skolas direktore Lju nekomentēja jūnijā presē aprakstītos gadījumus, jo neesot lietas kursā. Bet saistībā ar pirmo gadījumu viņa norādīja, ka neesot apstiprinājusies informācija, ka meitene, ko vīrietis bija ieradies aizstāvēt ar ierocim līdzīgo priekšmetu, tikusi apcelta. "Izrādījās, ka apcelšanas fakta nebija. Cilvēki ir dažādi, mēs atšķirīgi reaģējam uz dažādām lietām," sacīja Lju.

"Godīgi sakot, tiešu saistību ar skolu es šajā gadījumā neredzu," par skolēna pašnāvības gadījumu saka Lju. "Sākumskolas skolotāja, kura ar viņu strādāja, ir ļoti vērīgs cilvēks. Viņa nekad nepalaida garām signālus, ja redzēja, ka kaut kas notiek. Vienmēr pievērsa uzmanību, iesaistījās."

Direktore uzskata, ka šādos gadījumos esot rūpīgi jāizvēlas vārdi. Tāda apcelšana, par kādu tiekot runāts medijos, esot sistemātiska un ar to nodarbojoties grupā. Šādi gadījumi nepaliekot nepamanīti. "Taču, ja runājam par atsevišķiem konfliktiem bērnu starpā - skola ir liela, bērni ir dažādi -, tad tā nav apcelšana. Tie ir konflikti. Runājot par apcelšanu, mēs mētājamies ar ļoti nopietnām apsūdzībām pret veselu cilvēku grupu," viņa teica.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu