Ģimenes ārsti iebilst pret prasību receptēs obligāti norādīt zāļu vispārīgo nosaukumu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) valde iebilst pret piedāvātajiem grozījumiem, ar kuriem zāļu vispārīgo nosaukumu obligāti jāizraksta ne tikai tiem pacientiem, kuri nav saņēmuši kompensējamās zāles, bet arī tiem, kuri jau tās saņēmuši, bet nav konstatēts, ka kāda no tām nedod vēlamo terapeitisko efektu.

Kā liecina LĢĀA atzinums par nupat pieņemtajiem grozījumiem Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtībā, asociācija šos grozījumus neatbalsta. Kā norāda asociācijā, lielākā daļa pacientu ilgstoši lieto vienas, jau atrastas un pārbaudītas zāles, bet ar citām zālēm katram pacientam nav pieredzes. Ģimenes ārstam izrakstot zāļu vispārīgo nosaukumu pacienti sāks saņemt zāles, kuras iepriekš nav lietojuši, turklāt tās ik ceturksni var arī mainīties, pausts atzinumā.

LĢĀA ieskatā, šādas izmaiņas pacientiem radīs apjukumu, mazinās līdzestību un radīs neticību ārstēšanai, kas pasliktinās ārstēšanas rezultātus. "Ja pacienti vēlas saņemt lētāko medikamentu, arī šobrīd ārsts var izrakstīt un pacients to var saņemt. Nav pamatoti likt pārējiem pacientiem piedalīties eksperimentos un pārbaudīt, vai konkrētajā periodā lētākās zāles dod vēlamo terapeitisko efektu," norāda asociācijā.

Tāpat LĢĀA valde iebilst pret nosacījumu, ka zāļu vispārīgā nosaukuma izrakstīšanai jābūt vismaz 70% gadījumu no visa gada laikā kopējā izrakstīto zāļu daudzuma. LĢĀA uzskata, ka piedāvātie grozījumi radīs nelabvēlīgas sekas pacientam un ārsta profesionālajai darbībai.

Asociācijā norādīja, ka ilgstoši hroniski slimie pacienti tiks iesaistīti izmēģinājumos lietot dažādas zāles, bet ārsti cilvēkresursu trūkuma apstākļos tērēs laiku, lai papildus izskaidrotu pacientiem valsts jauno kārtību, kuras dēļ viņi nevarēs saņemt līdz šim lietotās zāles. Tāpat papildus būs jāuzrauga, vai izsniegto zāļu lietošana dod vēlamo terapeitisko efektu, turklāt ārstam būs papildus jādokumentē medicīniskie apsvērumi, lai tie būtu objektīvi pierādāmi, kas varētu radīt būtisku administratīvā sloga pieaugumu.

Kā ziņots, no nākamā gada 1.aprīļa cenu starpība starp lētākajām un dārgākajām līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zālēm nedrīkstēs pārsniegt 100% slieksni, šodien lēma valdība, atbalstot grozījumus Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtībā.

Veselības ministrija (VM) iecerējusi no nākamā gada 1.aprīļa īstenot dažādus pasākumus, lai mazinātu pacienta līdzmaksājuma apmēru par kompensējamo zāļu iegādi. Viens no pasākumiem - izrakstot kompensējamās zāles, jālieto zāļu vai vispārīgais nosaukums.

Saskaņā ar grozījumiem ārsts, izrakstot recepti, var lietot firmas nosaukumu tikai gadījumos, kad ir medicīniska rakstura nosacījumi, piemēram, zināma blakusparādību rašanās, lietojot kompensējamo zāļu sarakstā esošās lētākās līdzvērtīgas terapeitiskās efektivitātes zāles vai, piemēram, šaura terapeitiskā indeksa zāļu izrakstīšanas gadījumā.

VM uzsvēra, ka zāļu vispārīgā nosaukuma izrakstīšanai jābūt vismaz 70% gadījumu no visa gada laikā kopējā izrakstīto zāļu daudzuma.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu