Eiropai jāvienojas cīņā pret autoritārismu, protekcionismu un klimata izmaiņām, uzskata Leiena

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena
Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena otrdien pirms balsojuma Eiropas Parlamentā (EP) par viņas apstiprināšanu Eiropas Komisijas (EK) prezidentes amatā aicinājusi Eiropu būt vienotu cīņā pret autoritārismu, protekcionismu un klimata izmaiņām.

"Mums vispirms no jauna jāatklāj mūsu vienotība, ja mēs būsim vienoti iekšienē, neviens mūs nesašķels no ārpuses," uzrunā EP sacīja Leiena.

"Mūsu vissteidzamākais uzdevums ir saglabāt mūsu planētu veselīgu," uzsvēra Leiena, piebilstot, ka pirmo 100 dienu laikā ierosinās projektu, lai padarītu Eiropu par pirmo "klimatneitrālo kontinentu pasaulē līdz 2050.gadam".

Nepieciešamību pēc "veselīgas planētas" Leiena nodēvējusi par "mūsu lielāko izaicinājumu un atbildību". Viņa rosināja noteikt vērienīgākus izmešu samazinājuma mērķus - 50% līdz 55% līdz 2030. gadam - un apņēmās 100 dienu laikā pēc stāšanās amatā nākt klajā ar "Zaļo vienošanos Eiropai" un Eiropas Klimata likuma priekšlikumu.

EP balsojums par Leienas apstiprināšanu EK prezidenta amatā paredzēts plkst. 18 (19 pēc Latvijas laika). Lai Leiena tiktu apstiprināta amatā, par to jānobalso vismaz 374 no 746 EP deputātiem.

Taču Leienas izvirzīšanas process augstajam amatam ir izpelnījies ļoti pretrunīgus vērtējumus un nav zināms, vai viņai izdosies iegūt apstiprināšanai nepieciešamo atbalstu.

Zaļie, eiroskeptiķi un kreisā spārna EP deputāti atteikušies principā balsot par Leienas kandidatūru. Arī sociālistu frakcijas 16 deputāti no Vācijas paziņojuši, ka neatbalstīs Leienu.

Leiena uzrunā EP sacīja, ka būtu jāiesaistās visiem sektoriem, sākot no aviācijas un beidzot ar jūras transportu, lai mainītu veidu, kādā cilvēki dzīvo un ceļo. Siltumnīcefekta gāzu "emisijai jābūt cenai, kas maina mūsu uzvedību," norādīja Leiena.

Viņa sacīja, ka tiktu izveidots "taisnīgs pārejas fonds", lai atbalstītu ekonomikas, kas nav tik attīstītas.

Leiena norādīja, ka ne visiem reģioniem ir vienāds starta punkts, bet visiem ir vienāds mērķis.

"Tādēļ es atbalstīšu taisnīgu pārejas posmu, lai atbalstītu visvairāk ietekmētos. Tāds ir Eiropas ceļš, mēs esam ambiciozi, mēs neatstājam nevienu nopakaļ," uzsvēra Leiena.

Leiena pirmdien paziņoja, ka trešdien atkāpsies no Vācijas aizsardzības ministres amata neatkarīgi no tā, vai tiks apstiprināta par jauno EK prezidenti.

Leiena uzrunā EP arī solīja izveidot dzimumvienlīdzīgu EK komisāru sastāvu un cīnīties pret vardarbību pret sievietēm.

Kopš EK izveidošanas 1958.gadā tikai 35 no 183 komisāriem bijušas sievietes, norādīja Leiena. "Mēs pārstāvam pusi no iedzīvotājiem. Mēs vēlamies taisnīgu daļu," viņa piebilda.

Leiena arī paziņoja, ka dotu vēl vienu pagarinājumu breksita termiņam, ja Lielbritānijai tas būtu nepieciešams regulētas izstāšanās nodrošināšanai.

Pašreiz paredzēts, ka Lielbritānija izstāsies no ES 31.oktobrī, kas jau ir pusgadu vēlāk, nekā bija sākotnēji plānots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu