Par Leienu EK prezidenta amatā balsos arī liberāļi un vairākums sociālistu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena
Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena Foto: AFP/SCANPIX

Otrdienas balsojumā par nākamo Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Urzulas fon der Leienas kandidatūru atbalstīs Eiropas Parlamenta (EP) liberāļu frakcija "Eiropas atjaunotne", kā arī vairākums sociālistu frakcijas deputātu.

Par liberāļu atbalstu pēdējā brīdī paziņojis frakcijas "Eiropas atjaunotne" priekšsēdētājs Dačians Čološs.

"Mana frakcija šodien atbalstīs fon der Leienas kundzi," tviterī pavēstīja Čološs. "Mēs gatavojamies ar viņu intensīvi sadarboties, lai virzītu Eiropu uz priekšu. Atjaunosim Eiropu kopā."

Tomēr par Leienu nebalsos visi no 153 sociālistu frakcijas locekļiem.

16 deputāti, kas pārstāv Vācijas sociāldemokrātus (SPD) jau iepriekš paziņojuši, ka nebalsos par Leienu nebalsos, tādējādi protestējot pret viņas kandidatūras izvirzīšanas procedūru.

Līdz šim viennozīmīgu atbalstu Leienai bija paudusi tikai labēji centriskā Eiropas Tautas partijas frakcija.

Savukārt Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) nevarot balsojumā atbalstīt Urzulas fon der Leienas kandidatūru Eiropas Komisijas prezidenta amatam, ņemot vērā viņas politisko uzsvaru maiņu sociālistu virzienā.

Sākotnēji, uzklausot EK prezidentes kandidāti, politiķis bijis gandarīts par politiskā redzējuma progresu salīdzinājumā ar esošo EK prezidentu Žanu Klodu Junkeru. "Gan par to, ka vismaz Baltijas valstis EK prezidentam vairs nevajadzēs meklēt Balkānos, gan arī par krietni sarežģītākiem akcentiem," pauda Zīle.

Tomēr, meklējot vairākumu, EK prezidenta amata kandidāte savus solījumus ir mainījusi, norādīja EP deputāts. "Diemžēl jāsecina, ka, meklējot vairākumu, dažas Eiropas galvaspilsētas ir izvēlējušās Leienas politiskos akcentus mainīt, veidojot tos kā nodevas sociālistiem, arī zaļajiem un liberāļiem. Tādējādi faktiski visa Eiropas Tautas partijas (ETP) laiva ir iepūsta sociālistu un [Francijas prezidenta Manuela] Makrona liberāļu ūdeņos," pauda Zīle.

Viņš norādīja, ka šādā situācijā ETP kandidāte ir nevis politiskās grupas uzvara, bet zaudējums. "Politiskais centrs vairs neatrodas ETP, bet gan pavirzījies krietni pa kreisi. Kur tas apstāsies, mēs nezinām," akcentēja EP deputāts. Reizē politiķis norādīja, ka viņš un viņa pārstāvētā Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa ir gatava konstruktīvai sadarbībai ar EK, ja Leiena tiks apstiprināta vadītāja amatā.

Lai tiktu apstiprināta EK prezidenta amatā, Leienai nepieciešamas vismaz 374 no 747 deputātu balsīm.

Kā ziņots, balsojums par Eiropas Komisijas jauno prezidentu paredzēts otrdienas vakarā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu